Ros-oliemolen van Kampers

Reconstructie met de originele stenen van de kollergang van de ros-oliemolen

Reconstructie met de originele stenen van de kollergang van de ros-oliemolen

Aan de Beekpoort in Weert staat de herbouw van de kollergang van de ros-oliemolen van Kampers. Door het initiatief van Molenstichting Weerterland is deze oude originele kollergang op zijn historische plek waar vroeger de ros-oliemolen olie voor de inwoners van Weert sloeg, herbouwd. 

De twee stenen van de kollergang lagen bijna 40 jaar in de tuin van museum De Tiendschuur

De twee stenen van de kollergang lagen bijna 40 jaar in de tuin van museum De Tiendschuur

De Ros-oliemolen van Kampers dateert uit 1768 en stond aan de Beekstraat, tegenwoordig de Beekpoort/Penitentenstraat net buiten de stadswallen. De kollergang van deze molen staat tegenwoordig vrijwel op de plek waar de molen tussen 1786 (maar waarschijnlijk ook al ver daarvoor) stond en de paarden zorgden dat de molen dagelijks zijn rondjes draaide om olie uit veldvruchten te persen.

De molen was eigendom van Pieter, Antoon Kampers c.s. pastoor in het Noord-Limburgse Beesel. De molen was ondergebracht in een fraai huis dat helaas in de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd afgebroken. De gevelsteen boven de ingang van het pand droeg het jaartal 1768. Naar de historie van deze oude ros-oliemolen is nooit onderzoek gedaan. Mogelijk bevat het gemeente-archief van Weert nog oude documenten over deze molen.

Zeker is wel dat een (onbekende) fotograaf in 1927 enkele interieurfoto’s van de molen heeft gemaakt.

De ros-oliemolen nog volop in gebruik omstreeks 1927

De ros-oliemolen nog volop in gebruik omstreeks 1927

De oliemolen was een goede business, de eigenaar verdiende aan de opbrengst van de olie die hij in Weert aan de inwoners verkocht een behoorlijke duit. De olie was toen gewild als brandstof voor de verlichting in de woningen. Ook de veekoeken die werden geperst uit wat er van de vruchten overbleef na het winnen van de olie, werden verkocht en leverden eveneens flink veel geld op.

Toen, door de opkomst van het elektrisch licht, de vraag naar olie ten behoeve van de verlichting van de woningen afnam, werd de molen aan de Beekpoort ergens midden jaren twintig van de vorige eeuw stilgelegd om nog een korte tweede jeugd te beleven tijdens WO II toen de molen clandestien olie voor veel Weerter gezinnen perste.

De feestelijke onthulling van de herbouw van de kollergang

De feestelijke onthulling van de herbouw van de kollergang

Toen de oliemolen ergens in de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd gesloopt, werden de beide kantstenen van de kollergang en de vloersteen bewaard op het terrein van de nabijgelegen gemeentelijke gasfabriek. Van daar werden de stenen begin jaren tachtig verplaatst naar de tuin van het gemeentemuseum De Tiendschuur in Weert. Na de bouw van het complex Poort van Limburg is de kollergang, als onderdeel van de aankleding van de openbare ruimte rondom complex Poort van Limburg op vrijwel zijn historische plek teruggebracht. Dit gebeurde op initiatief van Molenstichting Weerterland.

Adres:

Molenpoort/Nazarethsteeg Weert

Vastleggen in volledig scherm 10-3-2016 135803.bmp

De kollergang is nu het vertrek- en eindpunt van de wandelroute KOLLERGANG (kijk voor de beschrijving op deze website) langs alle verdwenen stadsmolen van Weert.

Hoe werkt een oliemolen: https://youtu.be/grmbdMArLlE