Molenkaart voor Grenspark Kempen~Broek gepresenteerd

Burgemeesters, Schepenen en Wethouders met een groot model Molenkaart

Vrijdagavond is de Molenkaart Kempen~Broek gepresenteerd. De burgemeesters, wethouders en schepenen van de Kempen~Broek gemeenten Cranendonck, Nederweert, Weert, Leudal, Bocholt (B), Bree (B), Kinrooi/Molenbeersel (B) en Maaseik (B) namen het eerste exemplaar van de Molenkaart in ontvangst.

Veel publieke belangstelling bij de presentatie van de Molenkaart Kempen~Broek

De presentatie gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Molencafé aan de voet van de Keijersmolen in Molenbeersel. De presentatie van de molenkaart was tevens het startsein voor de driedaagse molenfeesten van vzw Molenzorg Molenmuseum in Molenbeersel.

De Molenkaart Kempen~Broek werd op zondag tijdens de Molenfeesten gratis uitgedeeld aan de deelnemers van de speciale familiefietstocht. Bovendien is de kaart vanaf nu bij de gemeentelijke toeristische diensten in de Belgische Kempen~Broek gemeenten en bij de VVV Midden-Limburg verkrijgbaar alsmede bij een aantal molens in het gebied van Kempen~Broek. De kaart kost één euro…

Ook kan de kaart besteld worden via de website van Molennetwerk Kempenbroek: www.kempenbroekmolens.org.

Een koppeltje meelwormen van de Keijersmolen verzorgde een verrassende presentatie van de Molenkaart KempenBroek

Grenzeloze molens van Kempen~Broek

West-Vlaanderen, Zaanse Schans, Kinderdijk en nu ook …. Kempen~Broek

De werkgroep bekijkt het eindresultaat

Wie over molen praat, heeft daarbij, vaak bijna automatisch, een beeld voor ogen van de molens in West-Vlaanderen, de Zaanse Schans, Schiedam of Kinderdijk. Beelden van stoere poldermolens en van eeuwenoude statige standerdmolens in West-Vlaanderen op de grens met Frankrijk. Of van de machtige stellingmolens aan de Zaanse Schans, de poldermolens van Kinderdijk of de hoge stadsmolen van Schiedam.  Niemand denkt bij molens aan de molens van Kempen~Broek.

Maar dat gaat veranderen. Molennetwerk Kempen~Broek heeft zich voorgenomen om het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek (in 2014 door de internationale jury van Communities in Bloom uitgeroepen tot Groenste Regio van de Wereld) op de kaart te gaan zetten. Wist u dat binnen GrensPark Kempen~Broek zo’n vijftig wind- en watermolens staan? Molens die vaak nog regelmatig draaien, soms nog malen en die meestal te bezoeken en te bezichtigen zijn.

Het ‘op de kaart zetten’ van dit bijzondere molenerfgoed doet het Molennetwerk Kempen~Broek niet alleen figuurlijk maar nu óók letterlijk met de uitgifte van de Molenkaart Kempen~Broek. Deze molenkaart wordt vrijdag 28 juli om 19.30 uur officieel gepresenteerd tijdens de openingsavond van de Molenfeesten in de Kempen~Broek molengemeente Molenbeersel.  

“De Molenkaart Kempen~Broek is niet zomaar een landkaart waarop de molens staan aangegeven zodat de gebruikers met de kaart van molen naar molen kunnen fietsen. Vooral vertelt de kaart een verhaal, Het Verhaal van onze Molens en van ons bijzondere grenzeloze molenerfgoed. Maar ook heel wat Molenvragen als: “Hoe komt het dat?” en “Waarom?” worden beantwoord”, benadrukt René Weerens van VZW Molenzorg Molenmuseum uit Molenbeersel. Samen met Louis Morre van Molenstichting Weerterland voerde hij de redactie over de kaart. “De Molenkaart nodigt iedereen nadrukkelijk uit om ons molenerfgoed te komen ontdekken en met de vrijwillige molenaars van GrensPark Kempen~broek kennis te komen maken”, vult Toon Verlaak van de Kauliller Molenvrienden en molenaar van de Sevensmolen in Kaulille aan.

Bij het samenstellen van de Molenkaart Kempen~Broek werkte Molennetwerk Kempen~Broek nauw samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de VVV Midden Limburg, de Nederlandse Kempen~Broek gemeenten en de Toeristische Diensten van de Belgische Kempen~Broek gemeenten.    

De Molenkaart Kempen~Broek is vanaf 1 augustus voor één euro bij een aantal molens binnen Kempen~Broek te koop en verder bij de onthaalpunten en poortgebouwen van GrensPark Kempen~Broek, de winkels en agentschappen van de VVV Midden-Limburg en de Toeristische Diensten van de Belgische Kempen~Broek gemeenten. Deelnemers aan de familiefietstocht op zondag 30 juli tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel krijgen de molenkaart als attentie gratis aangeboden.

 

Over Molennetwerk Kempen~Broek

Molennetwerk Kempen~Broek is een samenwerkingsverband van de molenorganisaties, moleneigenaren, molenvrijwilligers en molenaars binnen het gebied van GrensPark Kempen~Broek (Nederweert, Weert, Leudal, Cranendonck, Bocholt, Bree, Kinrooi-Molenbeersel, Maaseik). 

In het Molennetwerk Kempen~Broek werken Molenstichting Weerterland, Molenstichting Leudal, VZW Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel en de Kauliller Molenvrienden nauw samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de VVV Midden-Limburg, de VVV Weert backoffice en de Toeristische Diensten van Bocholt, Bree, Maaseik en Kinrooi-Molenbeersel. 

Molennetwerk Kempen~Broek stelt zich tot doel het molenerfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek te promoten  en meer belangstelling voor het behoud en beheer van de molens te genereren.

Molennetwerk Kempen~Broek is op internet te vinden op: www.kempenbroekmolens.org en via Twitter op @molennetwerk

 

 

 

Over bijen, honing en meer

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

 
Honingwinning

Hoe komt de honing in een potje terecht? De imker laat u graag zien hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is.  Ze laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe je met honing lekkere koek kunt maken.

Laat u informeren

Het bezoek is gratis.
Sterker nog: u krijgt er iets bij: een kopje koffie of thee, een stukje honingkoek. Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe u uw eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit. 

Bent u geïnspireerd door het verhaal dat u heeft gehoord? Overweeg een kennismakingscursus te volgen of een stapje hoger: een basiscursus

Van regionaal naar landelijk …

Korte historie Open Imkerijdag

De eerste drie jaar was de Open Imkerijdag vooral een regionale aangelegenheid: ontstaan uit de viering van het 100-jarig bestaan van de NBV-afdeling Driebergen/Doorn in 2006. In 2009 kreeg het meer een regionaal karakter (Utrechtse Heuvelrug en Betuwe). 
Per 2010 heeft de NBV het initiatief omarmd met het doel een landelijke dekking te krijgen. Daarin is de organiserende werkgroep onder leiding van Wim Oerlemans, geestelijk vader van dit evenement, geslaagd. In 2013 namen al ongeveer 250 individuele imkers of afdelingen deel aan dit evenement en ontving men naar schatting 30.000 bezoekers. In de jaren daarna bleef het deelnemers- en bezoekersaantal ongeveer constant. 

 

 

Belangstelling voor bijenproject

Aandacht voor de bijen bij de molen

Al drie jaar kent Molenstichting Weerterland het project Onze Molenberg Zzzoemt. Samen met de imkers van Imkerij Weerterland geven wij op de molenberg van de Sint Annamolen van Keent ruimte aan vier bijenvolkeren. En bij drie molens (Keent, Tungelroy en Stramproy) die onze stichting beheert zijn de afgelopen jaren ook insectenhotels gebouwd door onze vrijwilligers.

De belangstelling voor ons bijenproject is ook drie jaar na de start van het project nog steeds groot. Bezoekers aan de molen willen graag geinformeerd worden over het hoe en waarom van ons bijenproject. En dit voorjaar heeft een groep geinteresseerden met veel plezier deelgenomen aan een introductiecursus Wij en de Bij. Want ook dat is een van de doelstellingen van het project Onze Molenberg Zzzoemt : het besef voor het belang van de bijen laten groeien en uitdragen. Ook via cursussen. Wilt u meer weten over het project Onze Molenberg Zzzoemt of wilt u informatie? Loop dan binnen in de molen aan de Keenterstraat. Daar is een tafel helemaal gereserveerd voor informatie over de bijen en het houden van bijen. 

De komende weken staan de bijen bij de Annamolen weer stevig in de belangstelling. Allereerst door mediabelangstelling in de vorm van TV opnames die binnenkort door een landelijke TV zender over onze beide imkers en het bijenproject gemaakt worden.

En op zondag 9 juli doen we van 10 tot 17 uur met Imkerij Weerterland mee aan de Landelijke Imkerijdag 2017 bij de Sint Annamolen met veel informatie, films, uitleg, markt, rondleidingen en demonstraties. 

Twee molenclips

Molenstichting Weerterland beheert in Weert 4 windmolens. Deze molen ijn gemeentelijk eigendom. Daarnaast zet de Molenstichting Weerterland zich in voor het beheer, behoud en de promotion van het totale windmolenbestand in Weert en werkt de stichting nauw samen met andere molenorganisaties in de regio. Bovendien vervult de stichting een voortrekkersrol binnen het Molennetwerk Kempen~Broek. Dat doet de stichting als vrijwilligersorganisatie.

Voor het kunnen waarmaken van onze veelzijdige veelomvattende en uitdagende taak zijn we dus afhankelijk van mannen en vrouwen, jong en oud, die als vrijwilliger wat tijd in het beheer, behoud en promotion van de molens willen investeren. Maar we vertellen u geen geheim als we zeggen dat het vinden van vrijwilligers anno 2017 een hele opgave is. Zeg maar gerust, om het maar eens krachtig en modern uit te drukken; ‘a hell of a job’.

Als Molenstichting Weerterland hebben we nu, met financiële steun van het Samenfonds495 en de Gemeente Weert, twee korte promotion videoclips laten produceren door cineast Dion Huiberts van Storyhunter.nl uit Weert.

Deze clips moeten helpen bij het vinden van nieuwe molenvrijwilligers. We hopen dat u de clips de komende tijd regelmatig op sociale media en internet tegenkomt. Daarnaast gaan we ze gebruiken in de molen(s), bij lezingen en tijdens evenementen als Braderie, Cultureel Lint enz.

 

Leerlingen Citaverde College fleuren Annamolen op

Lenteboeket

Molendag=Moederdag=Bloemendag. Vier leerlingen van het Citaverde College uit Nederweert geven hieraan een speciale invulling. Zij exposeren bloemschikwerk met lentebloemen tijdens de Nationale Molendagen in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 in Weert op zaterdag en zondag 13 en 14 mei.

De 4 leerlingen zijn Isa van Hunsel, Lotte Postma, Mandy de Bruin en Lara Meulenbroeks. In de molen zijn op zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 17 uur diverse kleinere lenteboeketten en een groter bloemstuk te bewonderen. De werkstukken zijn ook te koop. De opbrengst is bestemd voor de aanschaf van het volgende bloemschikmateriaal voor de leerlingen 

Deze expositie is het eerste resultaat van de samenwerking tussen het Citaverde College Nederweert en Molenstichting Weerterland bij de Sint Annamolen Keent. Het project wordt begeleid door docente Famke Weerts docent Biologie, Projecten, Loopbaan oriëntatie en Begeleiding

 

Kom in de molen tijdens Nationale Molendag

Molenaars zijn anno 2017 levend immaterieel cultureel erfgoed van Nederland

 

Weert – “Kom in de molen”. Dat is dit jaar het uitnodigende motto voor de Nationale Molendag van komend weekeinde. Deze uitnodiging richten de molenvrijwilligers uit het Weerterland dan ook tot iedereen die eens de gelegenheid wil aangrijpen om een windmolen of watermolen te bezichtigen. Op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei staan de poorten van veel windmolens en watermolens uitnodigend open voor bezoekers. Uit de molenkap of aan de vlaggenmast naast de molen wappert de blauwe wimpel als een al van ver goed zichtbaar teken dat de molen geopend is en de molenaars uw bezoek waarderen. “Welkom op onze Molen”, zult u dan ook zeker horen als u de molen binnenwandelt.

Het Weerterland is van oudsher altijd al een molenrijke streek geweest. Maar ook hier zijn de afgelopen 50 tot 75 jaar veel windmolens en watermolens stil komen te staan, vervallen en vaak ook verdwenen. De molens die wel nog ons landschap tekenen worden anno 2017  gekoesterd door talrijke vrijwilligers die zich met veel enthousiasme en overgave voor het behoud van de molens en daarmee van een kostbaar stukje erfgoed inzetten. Je inzetten voor de molens kan als vrijwillige molenaar, als molengids of als molenklussers.  Nationale Molendag is dan ook bij uitstek een prima gelegenheid om u eens over het behoud en de bescherming van de molens te laten informeren. Of om u op te geven als molenvrijwilliger.

Tijdens de Nationale Molendag(en) kunt u de molens op zaterdag of zondag uitgebreid bezichtigen. Veel molens zijn tussen 10 (zondags 11 uur) en 17 uur geopend. Op veel molens worden bovendien uitvoerige rondleidingen verzorgd. De molenaars zullen u graag vertellen over het bedienen van de molens en als er voldoende wind staat, kunt u de molenaars volgens bij het draaien en malen van de molen. Wist u trouwens dat het ambacht van molenaar tegenwoordig tot het immaterieel cultureel erfgoed van ons land hoort.

In en rondom Weert zijn ook veel molens op zaterdag of zondag of beide dagen geopend. Op de website www.molens.nl/nationalemolendag kunt u opzoeken welke molens een of beide dagen geopend zijn en welke extra activiteiten bij de verschillende molens op het programma staan.  Op de website www.molensinweert.nl kunt u een fietsroute langs een aantal molens in het Weerterland ophalen.

Deelnemende Molens in Weert:

Zaterdag 10-17 uur: Wilhelmus-Hubertus, Weert-Hushoven, Sint Anna, Weert Keent, Sint Anna Tungelroy, De Hoop Swartbroek, De Nijverheid, Stramproy, Sint Jan, Stramproy, Broekmolen, Stramproy

Zondag 10(11) – 17 uur: Sint Anna, Weert Keent, Sint Anna Tungelroy, De Hoop, Swartbroek, De Nijverheid, Stramproy, Sint Jan, Stramproy, Broekmolen, Stramproy

Op enkele molens zijn er ook speciale omlijstende activiteiten tijdens de Nationale Molendagen. Zoals op molen De Hoop in Swartbroek waar de galerie werk van de hand van Peter Hermans uit Ell exposieert en op zondag portrettekenen door Willemien Driessen. Op de Annamolen in Keent kunt u op zaterdag en zondag lentebloemstukken gemaakt door enkele leerlingen van het Citaverde College uit Nederweert bewonderen. Ook krijgt u op de Sint Annamolen uitleg over het bijenproject Onze Molenberg Zzzoemt. Bovendien worden op zaterdag op de Sint Annamolen van Keent om 11 uur twee nieuwe videoclips van Molenstichting Weerterland gepresenteerd. 

Fietsroute Nationale Molendag Weert 2017

Anna swingt met Johnny de molen uit

The Oaken Towels hebben hun nieuwste nummer Johnny B Good, oorspronkelijk van Chuck Berry, afgelopen maand opgenomen in het historische decors van de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert.

De opnames en de montage van deze videoclip zijn van de hand van Dion Huiberts.

Een swingend nummer van een swingende band uit Weert op onze meest swingende molen. Geniet ervan ! En kom eens bij ons op de molen kijken. Want molens zijn swingend. 

Kluswerk in molen De Nijverheid

Ons klusteam (Koos, Lowie, Wiel en Jan) heeft voor de keuken in molen De Nijverheid in Stramproy een mooie meterkast gemaakt. Zodat niet iedereen steeds naar alle meters, kabels, schakelaars en zekeringen moet kijken bij het kofiedrinken in het keukentje. Bovendien is de hele elektrische installatie nu wat beter afgeschermd. De meterkast moet nog een tweede laag grondverf krijgen en wordt daarna in de kleuren van de molen zelf, geel, wit en bloedrode bies geschilderd.

Zo was het

Zo is het geworden