Molenroutes

MolenStramproy_23_sRGB-001

Molens zijn prachtige monumenten waar we met z’n allen trots op zijn. Ze zijn de pronkstukken van onze buurten, wijken en de dorpen en ze geven een heel eigen karakter aan ons Weerter en Midden-Limburgse landschap. Molens zijn ook leuke stopplaatsen tijdens een wandeling, een fietstocht, een autorit of een leuke uitgestippelde molentocht of fotozoektocht in een Cabrio Tuk Tuk.  

Molenstichting Weerterland doet op de volgende pagina’s (wandelroute’s, fietsroute’s autoroutes, Weerterland) een aantal suggesties voor mooie routes langs de molens in het Weerterland.

Stap eens af bij de molen

Stap eens af bij de molen

TIP: Bekijk, voor u een molenstocht gaat maken, altijd eerst even onze Molenagenda. Of raadpleeg onze speciale Twitter-service @OpenMolensWeert .

Daar ziet u welke molens die dag open zijn.

Een molenbezoek maakt een tochtje langs de molens extra interessant.

De molenaars of gastheren en gastvrouwen laten u met veel plezier de molen ook van binnen zien.

 

Weet u langer van tevoren dat u (mogelijk met een groep) een fietstocht gaat maken ? Boek dan een leuke, molenrondleiding.  Dat kan online op deze website.

 

Ook wanneer molens soms, vooral op door-de-weekse dagen, niet geopend zijn, veel van onze vrijwillige molenaars hebben, naast het molenaar zijn, ook nog een gewone dagelijkse baan, is een molentocht toch leuk en informatief.

Bij alle molens in het Weerterland treft u op de molenpoort een QR code aan.  AnnaKeent met QR

Door middel van deze QR code, die u kunt inladen in uw mobiele telefoon, krijgt u op uw mobieltje direct online alle informatie over de betreffende molen.

 

Onze molentochten bieden voor elk wat wils. Zo bestaat er al langer een speciale Geocache GPS wandeling langs enkele van onze molens. Bij de molens moeten de deelnemers op zoek naar de ‘cache’ (een soort schat) die een aanwijzing herbergt voor het vaststellen van de GPS coördinaten van het volgende punt op de route.

Deze leuke en uitdagende toch staat op de website van Geocaching bij Weert. De naam van de tocht is Hoe de wind waait. Onze Tip: maak de tocht op een dag dat de molens geopend zijn. Dat maakt de tocht nog eens een stuk verrassender.

geocash

WEETJE: Wist u dat het Weerterland en Midden-Limburg een heel molenrijke regio is. Weert en buurgemeente Leudal zijn de twee gemeenten met de meeste wind- en watermolens van heel Limburg. Bovendien staan er ook nog veel mooie en bijzondere molens vlak over de grens in Zuid-Oost Brabant (Budel) in de Belgische grensregio van Hamont tot Maaseik en in het Duitse grensgebied. Wat het molenbezoek aan onze regio aantrekkelijk maakt: het Weerter land kent ook een grote variatie in molentypes.

 

De wind- en watermolens in het Weerterland en Kempen~Broek

De wind- en watermolens in het Weerterland en Kempen~Broek

 

Voor de fietsers en wandelaars zijn wij begonnen met het samenstellen van een aantal fietstochten (korte en langere) die worden gepubliceerd op de website van route.nl. De eerste tochten staat inmiddels op deze site. Kijk maar eens via de link naar die site en druk de kaart en routebeschrijving af.

http://www.route.nl/fietsroutes/181207/Molenrondje-Weerterland/

Fietsroutes

Voor wandelaars hebben we een interessante wandelroute langs de Verdwenen Stadsmolens van Weert. Tijdens een wandeling van goed 90 minuten komt u langs de plaatsen waar vroeger molens stonden. Een folder met routebeschrijving ligt bij het VVV agentschap (Bruna) aan de Markt in Weert en bij Hostellerie Munten en restaurant OH30 . De route is ook via uw mobiele telefoon te volgen door onderstaande QR code in te lezen op uw mobiele telefoon.

QR code Kollergang starpagina

 

Op de plaatsen waar vroeger een molen stond, vindt de wandelaar een informatiebord met foto en gegevens over de molen en de QR-code om meer informatie via uw mobiele telefoon op te vragen.

 

Een leuke en gezellige Molentocht door het Weerterland met een Cabrio-Tuk Tuk maken?

Logo Hoeve SamSam (002)

 

wandelroutes

Ook zijn er al enkele autotochten en tochten door de natuurrijke omgeving van Weert, het Kempen-Broek, het Weerterland en Midden-Limburg. Tijdens deze tochten passeert u wind- en waternolens die ieder voor zich een bezoek meer dan waard zijn..

Naa

 

In het Weerterland


De komende tijd komen er meer tochten. Niet alleen voor fietsers maar ook voor wandelaars en voor mensen die een leuke autotocht willen maken. Ook via een speciale app van de VVV Midden Limburg zullen tochten langs de Weerter molens en door de natuur van het Weerterland gepresenteerd worden. Maar veel tochten en routesuggesties kunt u ook op de pagina’s met routesuggesties vinden.

Of maak gebruik van de Midden Limburg Routeplanner van de VVV

Routeplanner VVV Midden-Limburg

Routeplanner VVV Midden-Limburg


Vastleggen in volledig scherm 24-11-2014 130018.bmp