Groenste regio

Logo groenste regio NL Full-color

 

Weert is zaterdag 20 september 2014 uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens hebben in Charlottetown in Canada de titel ‘Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst mogen nemen. Daarnaast behaalde Weert een tweede plaats in het thema Cultureel Erfgoed. Het winnen van de titel bij dit wereldkampioenschap is een geweldige kans om Weert als groenste regio van de wereld op de kaart te zetten!

Groen in Weert.

De mondiale competitie Communities in Bloom is een competitie waarbij de maatschappelijke betrokkenheid en het meedoen van inwoners bedrijven en verenigingen een zeer belangrijke rol speelt. Weert is in 2012 al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland, in 2013 tot Groenste stad van Europa en mag daar nu dus ‘Groenste regio van de wereld’ aan toevoegen. Het meedoen was al minstens zo belangrijk als het winnen: Ondernemers, belangengroeperingen en inwoners grepen deze competitie aan om er actief mee aan de slag te gaan en zelf initiatieven op te starten. Voorbeelden hiervan zijn het vergroenen van de binnenstad door ondernemers, biodiversiteitsprojecten in buurten, vergroenen van schoolpleinen etc. En op toeristisch-recreatief vlak zijn er diverse arrangementen uitgewerkt om het prachtige Weert en haar groene regio te tonen aan bezoekers.

Criteria competitie

Door de jury  van de competitie Communities in Bloom is Weert beoordeeld op thema’s zoals netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare en buitengebied. Voor elk thema is bekeken welke rol en verantwoordelijkheid de gemeente hierin heeft maar ook welke rol, verantwoordelijkheid en invloed bedrijven, instellingen en particulieren hebben op het thema. Weert nam het in de finale op tegen: The London Borough of Richmond Upon Thames (Engeland), Makinohara (Japan), Moynalty Village (Ierland), Prestatyn Denbighshire (Wales), Seongbuk-gu (Zuid Korea).

Jury: Een uniek natuurgebied en betoverende stad

De mondiale competitie Communities in Bloom is een competitie waarbij de maatschappelijke betrokkenheid en het meedoen van inwoners bedrijven en verenigingen een zeer belangrijke rol speelt. Weert is in 2012 al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland, in 2013 tot Groenste stad van Europa en mag daar nu dus Groenste regio van de wereld aan toevoegen. Het juryrapport omschrijft Weert als een ‘betoverende stad’: “Vorig jaar is Weert uitgeroepen tot groenste stad van Europa en dat wordt helemaal waargemaakt. Het groenbeleid is veelomvattend en toepasbaar en zorgt voor weelderige bomen en beplanting in het straatbeeld, herontwikkeld cultureel erfgoed en het behouden van het natuurlijke landschap.” De jury had veel lof voor het grensoverschrijdende natuurpark Kempen~Broek, waar door een proces van grondverkoop en kavelruil een belangrijke groene strook is ontstaan dat zich helemaal uitstrekt van Nederland tot in België: “Een grensoverschrijdend natuurgebied, met een oppervlakte van ruim 25.000ha, een enorme soortenrijkdom en een grote verscheidenheid aan landschappen. De diversiteit van flora en fauna biedt kansen voor educatie en recreatie voor iedereen.“

Bezoek van de jury van Communities in Bloom aan de Sint Annamolen van Keent.

Bezoek van de jury van Communities in Bloom aan de Sint Annamolen van Keent.

Voor het hele jurycommentaar, die deze pagina.

Een uniek stukje Europa binnen Nederland

Ruim twintig procent van Weert bestaat ook uit natuur. Zo is grenspark Kempen~Broek een grensoverschrijdend natuurgebied, met een oppervlakte van ruim 25.000ha, vier keer groter dan de Veluwe. Daarmee bezit Weert een heel bijzondere parel. Via spectaculaire kavelruil zijn aaneengesloten natuurzones ontstaan. De resultaten zijn zichtbaar: aaneengesloten natuur met overvliegende kraanvogels, exotische hoppen, nachtegalen, wielewalen, kwakende boomkikkers, vrijwel alle vlinders en libellen van Noordwest Europa, agrariërs met toekomst, aantrekkelijke fiets- en wandelroutes, overnachtingvoorzieningen, horeca, sportvoorzieningen etc. De enorme soortenrijkdom, de grote verscheidenheid aan landschappen en de grensoverschrijdende samenwerking maakt dit gebied voor iedereen, recreant en bewoner als een uniek stukje Europa binnen Nederland. In het gebied ligt meer dan tweehonderd kilometer aan bewegwijzerde routes voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners. De Veluwe van het zuiden is ontdekt door fietsers en wandelaars. Nog vooral lokaal uit Weert en omstreken maar het aantal recreanten uit de Randstad en België neemt gestaag toe. Het vele groen en de mooie natuurgebieden maken Weert een prettige stad om in te wonen, werken en recreëren. En uiteraard zijn er voor de toerist diverse arrangementen te boeken. Kijk op www.vvvweert.nl.

Groen, groener, groenste!

Burgemeester Jos Heijmans: “Of het nu gaat om stedelijk groen, ons prachtige landschap of onze natuur, het groen in Weert staat hoog in het vaandel. Als burgemeester van Weert heb ik zelf ook deze bijzondere kwaliteit van Weert mogen ontdekken. Ik ben blij dat de jury dit heeft weten te waarderen en super trots op het behaalde resultaat: groenste regio van de wereld!”

Weert, een stad zonder grenzen

Op 5 mei 2014 is het 600 jaar geleden dat Weert marktrechten kreeg, sinds die tijd is Weert een stad. Het jaar 2014 is daarom een feestelijk jaar met volop activiteiten. Voor alle evenementen bezoek de website www.weert600jaarstad.nl. Weert ligt centraal in de Nederlandse provincie Limburg, en grenst aan België en Duitsland. Een grensregio biedt veel kansen in economisch en cultureel opzicht. Zo bereik je vanuit Weert binnen een uur zeven internationale luchthavens. En ook de economisch sterke Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, die meer inwoners heeft dan heel Nederland, ligt vlakbij. Internationaal denken en handelen zit dan in het DNA van Limburgers en dus ook Weertenaren. Weert telt ongeveer vijftigduizend inwoners. Economisch gezien maakt Weert deel uit van de Europese innovatiegerichte ‘Brainport-regio’ en richt zich vooral op de maakindustrie. Weert biedt haar huidige en ook toekomstige inwoners een prachtige woonplaats. Hoge woonkwaliteit, goede bereikbaarheid, rijke variatie in maatschappelijke voorzieningen, een levendige en gezellige binnenstad en een geweldig gevarieerd buitengebied. Weert is daarmee ‘groots’ in een stedelijke omgeving, maar ook landelijk zeer divers én met een menselijke maat!

Films over Weert, stad in het groen

De gemeente Weert wil iedereen laten weten dat ze is verkozen tot Groenste regio van de wereld. In een kort filmpje krijgt u op enthousiaste wijze te zien en horen wat het groen in Weert zo bijzonder maakt. Het filmpje is onderaan deze pagina te bekijken of via deze paginaop Youtube. Iedereen die wil mag de filmpjes gebruiken en verspreiden.

Daarnaast is er een Engelstalig filmpje over grenspark Kempen-broek, het grensoverschrijdend natuurgebied in de regio Weert. Het Kempen-Broek filmpje is via deze pagina op Youtube te bekijken.