Molenwoensdagmiddagen

 

Vastleggen in volledig scherm 29-6-2015

Altijd welkom op de molens

Altijd welkom op de molens

 

Molenstichting Weerterland zet regelmatig de poorten van een van de molens die de stichting beheert op woensdagmiddag en op zaterdag open.

Schoolkinderen mogen dan de molen komen bekijken en mogen vader of moeder of opa en/of oma meebrengen.  En breng ook gerust broertjes of zusjes of vriendjes en vriendinnetjes mee. Tijdens zo’n bezoek aan de molen, mogen jullie altijd samen met de molenaar de molen verkennen. 

De molenaar vertelt jullie alles over de molen en misschien mag je ook nog meehelpen.

De molenaar vertelt jullie alles over de molen en misschien mag je ook nog meehelpen.

Molenwoensdagmiddag: leer hoe een molen werkt.

Tijdens deze molenwoensdagmiddag en zaterdagen staan de kinderen centraal in de belangstelling. Zij mogen de molenaar en de vrijwillige molenaars in opleiding alles over de molens vragen en mogen bijna ieder plekje van de molen bekijken. Maar veiligheid staat altijd voorop.

De molenaar en zijn assistenten vertellen wat over de molens, over de geschiedenis, de bouw en de techniek van de molen. Maar ook over hoe een molen werkt, wat de wind precies voor de molen betekent en hoe een molen graan maalt.

Zelf tussen twee stenen meel malen….

Vooral is het de bedoeling dat de kinderen op de molenwoensdagmiddag zelf ook aan de slag gaan. Uitproberen om met handkracht tussen twee stenen koren kunnen malen. Uitproberen dus wat een windmolen in het groot doet.

Helemaal spannend wordt het natuurlijk wanneer de molenaar jullie mee naar buiten neemt om de zeilen op de wieken te leggen. Ook mogen jullie uitproberen of jullie zo’n speciale knoop waarmee het molenzeil wordt vastgezet, kunnen leggen. Of misschien mogen jullie wel helpen bij het kruien, het op de wind draaien van de kap en de wieken van de molen. Maar daarvoor moet je ‘s morgens wel spek eten!

Wie weet van jullie hoe je een knoop moet leggen die je met  één ruk aan het molentouw weer los krijgt? De molenaar zal het jullie tijdens het molenbezoek aanleren.

De Molenwoensdagen      

  • Op iedere 1e woensdagmiddag van de maand is de Sint Annamolen aan de Tungeler Dorpstraat midden in Tungelroy vanaf 13.30 uur open.
  • Op iedere 2e woensdagmiddag van de maand is de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert (Keent) en de Sint Jansmolen aan de Molenweg in Stramproy vanaf 13.30 uur open.
  • En op iedere 3e woensdagmiddag van de maand kunnen jullie terecht op molen De Nijverheid, de molen van Nijs, aan de Veldstraat in Stramproy. Open vanaf 13.30 uur.
  • Iedere 4e woensdagmiddag van de maand kunnen jullie een kijkje komen nemen op de Sint Jansmolen aan de Molenweg in Stramproy. Ook daar vanaf 13.30 uur.

De Molenzaterdagen

  • In Keent op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat is iedere 3e zaterdagmiddag van de maand vanaf 13.30 uur gereserveerd voor de schooljeugd. Bovendien is de molen van Keent vaak ook op de andere zaterdagen ‘s middags geopend.
  • In Tungelroy kunnen jullie op iedere 3e zaterdag van de maand vanaf 10.30 uur de hele dag komen kijken op de Sint Annamolen.
  • In Stramproy op de Sint Jansmolen aan de Molenweg iedere 2e zaterdag van de maand vanaf 10.00 uur en iedere 4e zaterdag van de maand de hele dag vanaf 09.30 uur
  • In Stramproy op molen De Nijverheid aan de Veldstraat om de veertien dagen op zaterdagmorgen in de even weken vanaf 10 uur.

Vooraf aanmelden is niet nodig; de molenaar, hulpmolenaars en gastvrouwen en gastheren vinden het erg leuk wanneer jullie op visite komen en wat over de molen willen leren ! 

Molenmiddagen Vet Gaaf

 

De molens zijn open als de blauwe wimpel uithangt en verder altijd als de poort van de molen openstaat en als de molen draait. Ook dan bent u van harte welkom.

De molens zijn open als de blauwe wimpel uithangt en verder altijd als de poort van de molen openstaat en als de molen draait. Ook dan bent u van harte welkom.

Maar jullie hoeven je niet te beperken tot de woensdagmiddagen of de zaterdagen. Ook op de andere dagen dat de poort van de molen openstaat, de wieken draaien en telkens wanneer de wimpel, die lange blauwe vlag, bij de molen uithangt, zijn jullie ALTIJD welkom.

Ook in de schoolvakanties is het leuk om samen eens bij de molens binnen te wandelen om te kijken wat de molenaar doet. Hij zal jullie graag over de molen, het draaien en malen met de molen en over het weer en de wind vertellen.

Dus Kom en Ontdek de Molens in je Buurt.

 

 

Laat ons weten wat je van je bezoek aan de molens vond. Vertel het ons door hieronder te schrijven wat je beleefd hebt: