Poëzie voor de Molens
Molens staan bol van verhalen. Soms spannend of ontroerend, soms informatief, dan weer leuk of grappig. Maar altijd meer dan waard om te beluisteren. ,,Ontdek het Verhaal van de Molen’’ was dan ook in het Weerterland het thema van de Nationale Molendagen op 12 en 13 mei 2012
Dit soort molenverhalen brachten de in Weert wonende auteur Paul Sterk (Via sterren en zeemeerminnen, 2008 en Apostel van Tricht, 2011) op het idee ook wat voor de molens te schrijven. In dit geval elf gedichten. Voor iedere windmolen één.
Het eerste gedicht, Anna in de Wind, een sonnet voor de Keenter Sint Annamolen, werd op vrijdag 11 mei 2012, de vooravond van de Nationale Molendagen, op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert voor het eerst voorgedragen. Zanger/componist Harold K had het sonnet bovendien op muziek gezet en vertolkte het gedicht op fraaie wijze.
Paul Sterk zegt dat molens hem fascineren en inspireren. De auteur vindt zijn inspiratie in de geschiedenis van een molen, de plek waar de molen staat en bij de verhalen over de mensen die op de molen werkten of woonden. Zo is het verhaal over hoe de Sint Annamolen van Keent ooit aan zijn naam gekomen is inspiratiebron voor het sonnet Anna in de Wind.
Molenstichting Weerterland was direct enthousiast toen de Weerter auteur met zijn plan om aan ieder van de negen Weerter windmolens en aan de molenromp van de Boonesmolen een gedicht te wijden, aanklopte. ,,Dit sluit helemaal aan bij onze ideeën over onze molens. Wij willen de molens de plaats die ze vroeger in een gemeenschap innamen, teruggeven. Een molen moet weer een plek van ontmoetingen in een dorp of buurt zijn. Een plaats waar verhalen, maar zeker ook mooie gedichten, ontstaan”, vindt voorzitter Vincent van den Berg van de Weerter molenstichting.
Voor Molenstichting Weerterland blijft het niet bij negen molengedichten. Gedacht wordt over een jaarlijkse Avond van de Molenpoëzie op een van de molens. Schoolkinderen worden uitgenodigd om ook een molengedicht te schrijven. Paul Sterk gaat daarvoor speciale workshops op de scholen geven. En een bezoek aan de molen hoort er voor de kinderen natuurlijk ook bij.
Bovendien worden alle molengedichten op de websites van Molenstichting Weerterland (www.molensinweert.nl en www.molensinweert.com ) gepresenteerd en hangt bij de entree van iedere molen Paul Sterk’s Gedicht voor de Molen.
Inmiddels zijn alle sonnetten voor de Weerter molens ook in een gedichtenbundel samengebracht. Deze bundel, Winddicht, bevat niet alléén de sonnetten van Paul Sterk maar ook afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en aquarellen van de Weerter molens gemaakt door bekende Weerter kunstschilders. Bovendien zijn alle molensonnetten ook door zangers en zangeressen op muziek gezet en voor de CD Winddicht ingezongen. Ook deze muziek-CD maakt deel van de gedichtenbundel uit.
De Bundel Winddicht is in de TICSHOP van uitgeverij TIC in Maastricht te bestellen. Online via http://www.ticshop.nl/Andere-boeken/Winddicht/flypage.tpl.html