Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Activiteiten gericht op de jeugd bij onze molens

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dit gezegde is algemeen bekend. Ook in molenland geldt dit nadrukkelijk. Daarom probeert Molenstichting Weerterland voortdurend via verschillende activiteiten de jeugd nadrukkelijk met onze Weerter molens in contact te brengen. In de hoop dat een van deze kinderen ooit nog eens zal besluiten om vrijwillig molenaar of molenambassadeur of ambassadrice te worden.

De afgelopen dagen bezochten een kleine 90 kinderen van allerlei leeftijden de Sint Annamolens van Keent en Tungelroy.

Vrijdag 15 april kreeg molenaar Gerie Fijen dertig kinderen van basisschool Leuken op visite in Keent. Deze kinderen bereiden zich momenteel voor op hun communie. Een middag uitleg over molens en het malen van graag tot meel om daar vervolgens brood van te bakken, paste in die voorbereiding. Door Gerie Fijen en MSW bestuurslid Anke Verheul kregen de kinderen uitgelegd hoe vroeger en tegenwoordig graan tot meel gemalen wordt en welke belangrijke plaats een molen in dit proces vroeger innam. Uiteraard mochten de kinderen zelf ook de handen uit de mouwen steken bij het met het luiwerk optakelen van een zak graan. En de kinderen mochten de molenaar helpen bij het opleggen van de zeilen.

Een dag later al was het ‘s morgens en een deel van de middag gezellig druk bij de Annamolen in Tungelroy. Daar had Molenstichting Weerterland kinderen uitgenodigd om hard gekookte eitjes te komen verven tot kleurrijke paaseieren. In de loop van de middag kwamen ruim zestig kinderen naar de molen toe om zich creatief op de gekookte kippen- en ganzeneieren uit te leven. Daarbij werden ze geholpen door Inge Demonte en Jeanne Driessens. Beide dames lieten de kinderen zien hoe ze de mooiste kunstwerkjes konden maken. Veel ouders grepen de gelegenheid aan om de gerestaureerde Sint Annamolen te bezichtigen. Ook hier leidde Gerie Fijen, vanwege ziekte van vaste molenaar Thei Nijs, op de molen rond.

Al met al twee leuke van Molenstichting Weerterland die veel goodwill gekweekt hebben. En nu op naar 30 april met het Koninginnedagdraaien en naar 13, 14 en 15 mei, de Weerter Molenfeesten met op zaterdag en zondag open dagen op onze vier molens en de meeste andere, particuliere molens in Weert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.