Verkeerde voorstelling van zaken

Stichting Groen Weert maakt vandaag op haar website melding van een volgens de stichting ‘kap per vergissing’ van zes linden bij de Annamolen van Keent.
In het bericht schrijft de stichting Groen ook over een gesprek zoals dat tussen de gemeente Weert, de stichting Groen en de Molenstichting Weerterland is gevoerd en over de uitkomsten van dit gesprek.
Citaat van website stichting Groen Weert
“ In het najaar van 2010 is de gemeente Weert met de Stichting Groen Weert en de Molenstichting overeengekomen om een zilverspar te kappen en vier jonge linden te verplaatsen. De 6 grote linden zouden blijven staan. Om de windvang voor de molen te bevorderen zou bekeken worden of het bos tegenover de molen aan de Bocholterweg niet uitgedund zou kunnen worden.”
Einde citaat.

De afspraken die volgens Stichting Groen Weert tijdens het gesprek zouden zijn gemaakt, zoals vandaag verwoord op de website van Stichting Groen Weert, worden niet gedeeld door de Molenstichting Weerterland.

Al tijdens het gesprek hebben wij nadrukkelijk laten weten dat voor Molenstichting Weerterland enige mogelijkheid om de biotoop van de Annamolen te verbeteren, het verplaatsen van alle bomen langs de Bocholterweg en Keenterstraat nabij de Annamolen was. Ook de 6 linden die nu tot op de stam zijn teruggesnoeid.
Onze voorkeur ging en gaat daarbij uit naar verplaatsen. Alleen daar waar verplaatsen niet mogelijk is, was kappen, met compensatie elders, een optie.
Dat de Molenstichting er dus mee instemde dat de 6 grote linden zouden blijven staan is een verkeerde voorstelling van zaken.
Toen de zes linden op elektriciteitskabels blijken te staan, bleek kap van de bomen de enige mogelijkheid om de molenbiotoop te verbeteren.

Verbeteren van de biotoop was een van de voorwaarden voor het verkrijgen van rijkssubsidie voor de restauratie van de Annamolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.