Geslaagde excursie Weerterland

 
De jaarlijkse excursie van Molenstichting Weerterland zit er weer op. Terugkijkend mogen we, gezien ook de vele positieve reacties die we al kregen van de mensen die meegereisd zijn, zeggen dat de voorjaarstocht weer geslaagd was. Een lekker zonnetje, een gevarieerd programma, op het eind van de middag zelfs een briesje wind en een smakelijke Belgische pint bij het buffet. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een gezellige dag van te maken.
De rondrit door het Noorden van Belgisch Limburg startte met een bezoek aan molen De Hoop in Elen in de buurt van Maaseik. Een prachtig gerestaureerde molen met een opmerkelijk aandeel Weert in de geschiedenis van de molen. Want Weertenaar Chris van Bussel, de man die de Van Bussel wieken bedacht, heeft op deze molen gewoond en gedraaid.
Bij molen De Ster in Eksel bezochten we Het Molenhuisje, de vroegere molenaarswoning en magazijn. Tegenwoordig is Het Molenhuisje een erg leuk opgezet informatiecentrum waar jong en oud op een aansprekende en interactieve manier uitleg krijgen over de relatie tussen veldgewassen, wind, molens en malen. Wat zou het leuk zijn als we een vergelijkbaar project in Weert konden opzetten. Ook in Eksel weer een speciale link met Weert want Adriaens Molenbouw Weert start in september met de restauratie van de standerdmolen De Ster.
In Overpelt bezichtigden we het molenmuseum en bekeken we de standerdmolen de Seevensmolen. Waarschijn de molen met de meest ellendige biotoop van Vlaanderen. Maar molenmuseum Van Graan tot Brood is de trots van Overpelt. En met recht. De collectie molens die in het museum te bezichtigen is: van hondentredmolen tot op Diesel aangedreven molens, is alleen al een bezoek waard.
Tenslotte werd de Lillermeule in Sint Huibrechts-Lille bezocht. Vooral door de molenaars in ons gezelschap. Op de Liller molen waar de molenaars nog altijd zo’n 40 ton graan per jaar malen, bogen de deskundigen zich over een opmerkelijk probleem met een van de molenstenen. Die lijkt steeds verder uit elkaar te vallen. Ondertussen genoot de andere helft van het reisgezelschap al van een koele Belgische pint op het terras van Happy Days waar ter afsluiting van de reis ook nog een buffet werd geserveerd.
   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.