Molennetwerk voor Weerterland en Kempen~broek

Molenstichting Weerterland is continu op zoek naar mogelijkheden om de molens in deze streek nog nadrukkelijker en breder op de kaart te zetten. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden en kansen om met onze collega’s aan de Belgische zijde van de Midden-Limburgse grens meer samen te gaan werken. Want het Weerterland en het gebied van het grensoverschrijdend landschap Kempen~broek vormen één eenheid en zijn rijk aan veel bijzondere water- en windmolen. Dat moeten we sterker uitdragen. Een molennetwerk voor Kempen~Broek lijkt daarvoor een logisch maar ook kansrijk nieuw initiatief en middel te kunnen zijn.

Ontmoeting in Kaulille met molenaars van de Sevensmolen en de gemeente Bocholt.

Ontmoeting in Kaulille met molenaars van de Sevensmolen en de gemeente Bocholt.

Over de wenselijkheid en de mogelijkheden om molens in onze streek nadrukkelijker onder de aandacht te brengen, hebben we de afgelopen weken gepraat met de projectleider van Kempen~Broek, met de gemeente Bocholt en met de molenaars uit Bocholt/Kaulille. Ook werd er met individuele molenaars gesproken. Eerder al waren er ook binnen de gemeente Weert al informele contacten over de wenselijkheid om als molenwereld meer de samenwerking ook over de grens heen, op te zoeken. Alle partijen zijn het er over eens dat het heel belangrijk is dat we meer over en van elkaar weten en dat we, daar waar zich mogelijkheden voordoen, nauwer gaan samenwerken.

Deze streek heeft, met het grensoverschrijdend landschap Kempen~Broek, een heel sterke troefkaart in handen. Binnen het gebied van Kempen~broek staan talrijke wind- en watermolens op prachtige locaties in het landschap. De combinatie tussen natuur, molens en toerisme moet nu vooral door de molenwereld gelegd worden.

Daarbij is een laagdrempelige samenwerking over de landsgrens heen, een noodzaak. Die samenwerking kan het beste slagen wanneer de molenaars en molenvrienden elkaar ook over en weer kennen. Via het oprichten van een molennetwerk Kempen~Broek kunnen we hieraan gezamenlijk werken. Vanuit dat molennetwerk worden vervolgens allerlei leuke projecten en initiatieven ontwikkeld.

Wat Molenstichting Weerterland betreft, staat de deur voor die samenwerking open en wil daarin mede het initiatief nemen.

 

Inmiddels krijgen de initiatieven ook al aandacht in de Belgische media.

Artikel in Het Belang van Limburg

Artikel in Het Belang van Limburg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.