Molenexcursie naar Belgisch Limburg

Zaterdag 9 april gaat Molenstichting Weerterland weer op reis. Tijdens deze dagtocht bezoeken wij een aantal interessante molens en molenprojecten bij onze zuiderburen in Belgisch Limburg. Voor deze dagtocht per luxe touringcar zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich op de website van de molenstichting Weerterland: www.molensinweert.nl verzekeren van een plaatsje in de bus.

De jaarlijkse voorjaarstrip van Molenstichting Weerterland staat dit jaar nadrukkelijk in het teken van vrijwilligers en variatie. Er worden twee molens bezocht, een informatiecentrum en een museum over malen, molens en alles wat met maten en meten te maken heeft. Vaste deelnemers weten dat de excursie van de Molenstichting Weerterland traditioneel wordt afgesloten met een gezellig samenzijn en een prima verzorgde maaltijd.

Vertrokken wordt op zaterdag 9 april om 10.00 uur vanaf het grote parkeerterrein van Kupers busbedrijf op Kampershoek in Weert. Vandaar gaat de tocht allereerst naar molen De Hoop in Elen bij Maaseik waar koffie, molenkoek en een molen met een hoogst interessant verhaal op ons wachten. De inzet van vrijwilligers heeft er voor gezorgd dat een van de mooiste stellingsmolens van Vlaanderen uiteindelijk niet verloren is gegaan.

Vrijwilliggers spelen ook een belangrijke rol bij Het Molenhuisje naast molen De Ster in Eksel, gemeente Hechtel-Eksel. Dit Molenhuisje, vroeger molenaarswoning en molenmagazijn, is nu een hoogst interessant informatiecentrum voor jong en oud.

In Overpelt staan naast de Stevensmolen een opmerkelijk molenmuseum. De liefhebbers zullen hier echt hun genoegen aan beleven. Het museum laat de ontwikkeling van het malen door de eeuwen heen zien. Bovendien kan men er een unieke collectie bewonderen van alles wat met maten en meten te maken heeft. Echt verrassend. En neem ook een kijkje in een bakkerwinkeltje uit het begin van de vorige eeuw. Kortom een aanrader waarvoor we voldoende tijd inruimen.

Tenslotte gaat de reis richting Sint Huibrechts-Lille waar we de Liller-meulen bezoeken. Nog altijd draaien de vrijwillige molenaars hier regelmatig. Zo maalt deze molen nog steeds zo’n 40 ton graan per jaar. Onze molenaars mogen zich buigen over een probleem waar de molen mee kampt. De andere reisgenoten genieten waarschijnlijk dan al van een terrasje en een Belgische pint bij restaurant Happy Day’s op 2 minuutjes wandelen van de Liller-meule.  Hier sluiten we de dag ook af met een prima verzorgd, samkelijk en rijk voorzien buffet.

Rond 20 uur is de bus terug in Weert. Deze verzorgde dagtocht kost 40 euro per persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.