Uitzicht op nieuwe toekomst voor Boonesmolen

De restanten van de Bonesmolen

De restanten van de Bonesmolen

De Boonesmolen aan de Julianalaan in Weert staat er al sedert het eind van de jaren veertig van de vorige eeuw als bouwval in desolate toestand bij. De molen werd in 1855 gebouwd als koren- pel- en oliemolen en was eigendom van de landbouwersfamilie Boonen. Hieraan ontleent de molen ook de in de volksmond meestal gehanteerde naam Boonesmolen. De officiële naam van de molen is Sint Josef-molen.

Op 9 februari 1949 brak tijdens een zware storm de as van de molen en dat luidde het eind van deze trotse grote en markante windmolen in. Herstel was economisch niet verantwoord. Daardoor kwam de molen definitief stil te staan. In 1969 startte de definitieve ontmanteling van de molen door het verwijderen van de kap. Onderdelen van de molen werden daarna gebruikt voor de herbouw van een molen in het Brabantse Borkel en Schaft. Het kruiwerk is hergebruikt voor de molen van De Visscher in Goirle en bij de Sint Antoniusmolen van Weert-Laar kreeg een koppel Jaspers kunststenen uit de Boonesmolen een nieuwe bestemming. Sedertdien is de molen toenemend aan verval onderhevig.

Anno 2015 gloort er echter hoop. Alhoewel een herbouw van de Boonesmolen tot een weer functionerende windmolen onhaalbaar is, zijn er wel plannen voor het nog bestaande restant van de molen. Wij spraken deze week met de huidige eigenaar van de molen en die vertelde ons plannen voor een herbestemming van het molenlichaam te hebben.

Plannen voor herbestemming Boonesmolen

Plannen voor herbestemming Boonesmolen

De plannen verkeren nog in een pril stadium. Onderzocht wordt of verbouwing van de molenromp tot woning met praktijkruimte mogelijk is. Molenstichting Weerterland heeft de eigenaar laten weten een dergelijk plan zeker te willen steunen omdat alles beter is dan het huidige voortgaande verval van de molen. Niets doen zal uiteindelijk tot een gevaarlijke situatie en mogelijk tot een gedwongen afbraak vanwege gevaar voor instorting van de molen leiden. Het behoud van het molenlichaam met een passende herbestemming is in dit geval altijd de betere oplossing.

Meer over de geschiedenis van de Boonesmolen kunt u hier lezen: Boonesmolen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.