Molenexcursie vol variante en verrassingen

Vier windmolens, drie verschillende molenstypes, een erg leerzaam educatief molen-informatiecentrum en als grote verrassing een prachtig en zeer uitgebreid molenmuseum. De jaarlijkse Molenexcursie van Molenstichting Weerterland biedt dit jaar een erg gevarieerd programma voor iedere vrijwillige molenaar en voor iedereen die wat met molens heeft. De reis staat gepland voor zaterdag 9 april. En wat nog het meest verrassend is: van al deze molenspecialiteiten kunnen we genieten binnen een straal van nog geen vijftig kilometer van Weert.

De jaarlijkse excursie van Molenstichting Weerterland vertrekt traditioneel vanaf de parkeerplaats van Kupers in Kampershoek. Omdat de reistijden dit jaar relatief kort zijn, alle bestemmingen liggen in het noorden van Belgisch Limburg, kunnen we een uurtje later starten dan gebruikelijk. Dat betekent dat de reisbus van Kupers pas om 10.00 uur vertrekt. Vanuit Weert rijden we snel naar molen De Hoop in het dorp Elen vlak bij Maaseik. Molen De Hoop, die uit 1870 dateert, is vrij recent ingrijpend gerestaureerd. Honderden molenvrienden en sponsoren hebben het geld voor deze restauratie op tafel gebracht.Typisch voor deze stellingmolen die algemeen tot een van de mooiste en meest markante molens van Vlaanderen wordt gerekend, is de uitzonderlijke architectuur van de stelling; een regelmatige achthoek die gemetseld is en ruimte biedt aan een grote opslagruimte en twee appartementen.

Vanuit Elen rijden we door naar Eksel waar we een bezoek brengen vooral aan het educatieve centrum bij de standerdmolen De Ster. Dit educatief centrum is ondergebracht in het Molenhuisje naast de molen. Dit molenhuisje deed vroeger dienst als magazijn, woonhuis en mechanische maalderij. Nu kunnen er jonge maar ook wat oudere bezoekers op een erg leuke actieve manier kennismaken met alles wat met molens te maken heeft. Een opsomming van de aspecten die belicht worden: de soorten graan, de taal van de wieken, de molentaal, de werking van de molen, de stand van de wieken, spreekwoorden en zegswijzen over molens, en de soorten molens. En dat alles op een spannende, interactieve en ook nog humorvolle manier. Echt een aanrader. En een idee om ooit nog eens bij ons te realiseren? Vanzelfsprekend kunnen we ook molen De Ster hier bekijken. De molenaar wacht ons op.

Het molenmuseum in Overpelt

In Overpelt bekijken we de standerdmolen Sevensmolen maar de meeste aandacht zal waarschijnlijk bij iedereen uitgaan naar het echt prachtige Molenmuseum Overpelt. We durven het nu al te voorspellen: dit wordt het hoogtepunt van onze dagtocht. Echt een aanrader! Daarom ook hebben we in het programma ruim tijd ingeruimd voor het molenmuseum. En de beheerder en initiatiefnemer voor het museum, Guido Ledegen, vertelt met overgave honderduit over zijn collectie en zijn museum.  Het museum wordt beheerd door de vzw (vereniging zonder winstoogmerk) Levende Molens afdeling Noord Limburg. “Van Graan tot Brood” is het thema van het museum dat allerlei technieken laat zien om molenstenen aan te drijven. Met de hand, op windkracht, op stoomkracht, met een op Diesel aangedreven motor, of op paardenkracht. Het museum is ingericht in een nieuw gebouwde museumschuur. Een opmerkelijk detail daarbij is dat de bouw van het museum grotendeels betaald is uit Europese subsidiegelden uit Brussel. Misschien (wel zeker) hebben onze Belgische buren dit veel slimmer aangepakt dan wij ‘Hollanders”. Wij kunnen dus toch nog veel van hen leren. We zullen ons bezoek aan Overpelt zeker ook benutten om enkele tips over hoe je Brusselse gelden voor molens los kunt peuteren, van onze Belgische molenvrienden te vragen.

Tenslotte gaat de reis naar Sint Huibrechts-Lille  waar we een bezoek zullen brengen aan de Liller-molen. Een mooie beltmolen waarop jaarlijks nog zo’n 40 ton graan wordt gemalen. Een molen ook waar een groep actieve vrijwilligers ervoor zorgt dat de wieken minimaal op twee dagen in de week draaien. Een molen bovendien met een opmerkelijk probleem. Maar daarover willen we nu niet teveel verraden want de molenaars van de Liller-molen willen graag eens met hun collega-mulders uit het Weertse van gedachten wisselen over dit opmerkelijke molenprobleem. Wij zijn er zeker van dat dit tot interessante discussies bij onze mulders en molenaars in opleiding zal leiden. 

Zoals u van ons gewend bent, sluiten we onze excursie ook dit jaar weer af met een aangekleed drankje en een hapje. We gaan uitgebreid genieten van Belgische gastvrijheid en van de lekkere, gevarieerde Bourgondische Belgische keuken. Met keuzevrijheid voor iedereen in ons gezelschap. Want in Restaurant Happy Days waar we aanleggen (op loopafstand van de Lillermolen) staat, naast de nodige glazen Belgisch gerstenat (of wat anders), een uitgebreid warm buffet van diverse soepen, salades, koude en warme vlees- en visgerechten, groenten, sauzen en diverse soorten brood op ons te wachten. De keuze is aan u. Maar wie na afloop van dit buffet in de bus honger heeft, is zelf schuld.


Wilt u verzekerd zijn van een plaats in de bus, reserveer dan nu vlug uw stoel in de bus via onze website www.molensinweert.nl. U kunt deze dagtocht al meemaken voor de prijs van 40 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.