Over bomen en zo

     
Het bomendriehoekje vlak voor de Annamolen Keent

Vorige week konden we melden dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Weert als sprekend voorbeeld noemt voor een gemeente waar zaken zoals een molenbiotoop goed geregeld zijn. Helaas moeten wij nu vaststellen dat die juichende signalen en berichten mogelijk erg voorbarig zijn geweest.

Met de gemeente Weert, meer expliciet de afdeling Groen, zijn we momenteel in een moeilijke discussie verwikkeld over de bomen rond de Annamolen van Keent. Een ambtenaar van de gemeente Weert legt toezeggingen door twee wethouders in het openbaar gedaan dat de bomen rond de Annamolen verplaatst of gekapt worden, simpel naast zich neer. Deze ambtenaar bepaalt dus wat er in Weert gebeurt; niet de bestuurders.

Even terugkijken
Vorig jaar zette de gemeente Weert het licht op groen voor de bouw van een grote stoeterij op nog geen 100 meter afstand van de Annamolen op Keent. Volledig in strijd met ieder uitgangspunt van de molenbiotoop. Omdat de gemeente Weert zichzelf in een wat complexe situatie had gemanoeuvreerd, liet MS Weerterland weten geen bezwaar tegen deze bouwplannen te zullen maken MITS EN ONDER NADRUKKELIJKE VOORWAARDE dat de windtoevoer voor de Annamolen merkbaar zou worden verbeterd door de kap of verplaatsing van een aantal bomen langs de Bocholterweg, op het driehoekje vlak voor de molen en aan de Keenterstraat. Dat werd ambtelijk en later ook bestuurlijk toegezegd en 2x in commissievergaderingen bestuurlijk door 2 wethouders bevestigd.

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en alleen de zilverspar naast de molen is gerooid. De andere bomen staan er nog en B&W hebben ook nog geen besluit over verplaatsen of kappen genomen. Een ambtelijk voorstel is wel al terugverwezen.  Komende dinsdag gaat de kwestie in de reprise.

Afgelopen week mocht het bestuur van de Molenstichting daarom voor de 4e keer in het stadhuis over de kwestie voor overleg komen opdraven. Van overleg was echter geen sprake. We mochten de betrokken ambtenaar groen aanhoren, Hij wenst niets te weten van kap of verplaatsen van de bomen. Argumenten als ‘een groene met bomen omzoomde toegangsweg vanuit Belgie naar Weert’ voerde de man aan om tegen de maatregelen bij de Annamolen te zijn. En aan onze argumenten had hij geen boodschap. “Molens dienden toch nergens meer toe, hebben geen functie meer en zijn maar enkele uren per maand open”, was zijn redenatie. Dit doortrekkend besluiten dit soort ambtenaren straks ook dat kerken misschien ook maar beter gesloopt kunnen worden. Want ook daarvoor gelden de mans argumenten.

Wordt vervolgt.

PS: ga eens kijken op de Bocholterweg en zoek die groenen bomenlaan. Wel doorrijden tot voorbij de Mastenbroekweg vlak bij Altweerterheide want anders vindt u hem niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.