Een tocht langs vier mooie molens

In de Annamolen van Tungelroy

Een rondgang langs de vier vrijwel helemaal gerestaureerde door de Molenstichting Weerterland beheerde molens stond er op het programma voor een aantal bestuursleden en molenaars van MS Weerterland.
Samen met de betrokken ambtenaren van de gemeente Weert als eigenaar van de molens en opdrachtgever voor de restauratie, adviseur Paul Groen en Wim Adriaens van Adriaens Molenbouw uit Weert werd het resultaat van de restauraties die in 2008 zijn begonnen, kritisch bekeken.
De voorafgaande dagen en weken hadden de verschillende molenaars al een lijstje met hun opmerkingen ten aanzien van de molen waarop zij draaien opgesteld. Allemaal zaken die in hun ogen nog (enige) verbetering behoefden.

Tijdens het bekijken van de vier molens bleek dat de werkzaamheden aan de molens in grote lijnen allemaal volgens te bestekken zijn uitgevoerd. De tekortkomingen die de komende tijd nog wat extra aandacht nodig hebben, betroffen in hoofdzaak kleinere zaken. Dan moet men denken aan het afkitten en stellen van poorten en deuren, het opheffen van het wanwichtig zijn van een molenwiek, het verleningen van een touw of ketting, het vervangen van een kruipaal, het opnieuw verven van een deur of het nog fijner afstellen van de molens.

Ook kwamen er nog wat klussen aan het licht die niet in de restauratieprojecten thuishoren maar die op basis van het reguliere onderhoud aan de molens in eigen beheer door de mensen van de MS Weerterland aangepakt moeten worden.Allemaal vrij kleine klussen maar alles samen toch een behoorlijke pak werk.

Uitgebreider werd er stilgestaan bij het probleem van de duiven en andere vogels die onder de molenkappen van De Nijverheid en de Annamolen van Keent nestelen en bij het noodzakelijk aanleggen van een Sprinklerinstallatie in de Sint Jansmolen. Wat de Sprinklerinstallatie betreft wordt een op dit terrein gespecialiseerd bedrijf in de arm genomen om een advies over het plaatsen van een dergelijke installatie uit te brengen.

Het aanpakken van de overlast van vogels en dan meer speciaal van de nesten die de vogels onder de molenkappen bouwen, waardoor het kruien van de molens bemoeilijkt wordt, zal een langere adem vergen.
In het kader van het reguliere onderhoud kan met een hoogwerker tussen de kap en de molen gaaswerk worden aangebracht waardoor de molens niet meer onder de kap kunnen vliegen. En verder helpt enkel het heel regelmatig opruimen van de nesten en vooral het vaak laten draaien van de molens. Maar dat willen we so wie so toch al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.