Aftrap Weerter Molenjaar 2011

Tijdens een bijeenkomst maandagavond bij de Sint-Antoniusmolen van Laar heeft Molenstichting Weerterland de aftrap gegeven voor het Jaar van de Weerter Molens. Dat gebeurde samen met de vrijwillige molenaars die op de molens van MS Weerterland draaien en malen. 

De vrijwillige molenaars en bestuursleden van MS Weerterland.

Met dit Weerter Molenjaar wil Molenstichting Weerterland vieren dat de omvangrijke restauratie van de vier windmolens die de Molenstichting beheert, is afgerond. De werkzaamheden begonnen in 2008 met de restauratie van de Sint Jansmolen in Stramproy. De beide Sint Annamolens in Keent en Tungelroy en molen De Nijverheid in Stramproy werden tussen 2009 en 2011 gerestaureerd.

Tijdens het molenjaar wil MS Weerterland met een aantal activiteiten de belangstelling van het publiek voor het Weerter molenbezit wekken. Iedere maand staat één van de molens van Weert, de gemeente Weert kent acht windmolens en één watermolen, centraal in de belangstelling. Op die molen wordt die maand ook een kleinere activiteit georganiseerd.

Het Weerter molenjaar krijgt verder vier echte hoogtepunten. In het weekeinde van 13 t/m 15 mei 2011 (nationale molen- en gemalendagen) wordt de officiële voltooiing van de vier restauraties die bij elkaar ongeveer 700.000 euro hebben gekost, gevierd met een driedaags molenfeest met open dagen en een molenrit met antieke aanspanningen en een nostalgische paardentram.
Op 10 en 11 september 2011 draaien de molens tijdens de open monumentendagen waarbij één van de molens in het teken zal staan van oude ambachten die met molens te maken hebben en een maand later staan de Limburgse molendagen op 8 en 9 oktober op de agenda. Dan zal er op onze molens aandacht geschonken worden aan de vrijwillige molenaars.

Verder komt er op 19 november 2011 voor de 2e keer een Weerter molen maal- en bakdag. Dit jaar gecombineerd met het eeuwfeest van de Sint Annamolen van Keent waarvoor de eerste steen in 1911 werd gelegd. Half december tenslotte staat een verrassende en sfeervolle Vriendendag voor de Vrienden van de Molens in het Weerterland op één van onze molens en helemaal aangepast aan de naderende feestdagen, op de agenda.

Bovendien werkt de Molenstichting Weerterland aan een speciale GPS molenwandeling en een Geocache rond het thema molens in Weert en Weerterland = molenland en aan vier nieuwe informatieve folders over onze vier molens. Hieroveer leest u binnenkort hier meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.