Een jaar waarin de Weerter molens in de aandacht staan

Het net begonnen molenjaar 2011, door het bestuur van de Molenstichting Weerterland uitgeroepen tot Jaar van de Weerter molens, wordt een jaar vol molenactiviteiten. Twaalf maanden lang willen we met een bont scala van activiteiten op, rond en over de molens vieren dat de restauratie van onze vier molens in Keent, Tungelroy en Stramproy voltooid is. 

Met al deze activiteiten willen we de bewoners van Weert en het Weerterland uitdrukkelijk laten merken dat onze Weerter molens geen doodse bouwwerken in het landschap zijn maar juist levende monumenten. Plekken in de buurt, dorp of stad waar regelmatig wat te doen is en te beleven valt. Daarom zullen onze molens voortaan ook iedere maand enkele middagen of ochtenden draaien. Dat is alleen mogelijk dank zij de inzet van een groep vrijwillige molenaars waar wij als molenstichting erg trots op zijn.

Zo willen we van onze molens weer ontmoetingsplekken in de samenleving maken wat ze vroeger ook geweest zijn. In de hoop dat daardoor de publieke belangstelling voor dit kostbare historische bezit ook terugkeert waardoor er, op termijn, ook weer meer jongeren ‘iets met molens krijgen’ en mogelijk zelfs vrijwillige molenaar willen worden. Alleen zo blijven de molenwieken ook in de toekomst draaien.

Wat hebben we zoal voor activiteiten in gedachten?
Zonder een complete opsomming te kunnen geven,verklappen we dat we nadenken over enkele speciale GPS wandelingen met onze molens als vertrek- en eindpunt. Ook willen we enkele speciale zoektochten, de populaire GEO-caches, laten uitstippelen in het Weerterland waarbij onze molens een centrale plaats innnemen. En de informatie over onze molens voor bezoekers wordt aangepakt. Ook als de molen op slot is, kunt u straks toch alles over de molen aan de weet komen via uw mobiele telefoon! Voor wie het op papier wil lezen, komen er vier nieuwe kleurrijke folders over onze vier molens.

In de aanloop naar Pasen (op zaterdag 16 april) houden we een speciale paaseieren-schildermiddag voor de jeugd op de Sint Annamolen van Keent  en op 30 april zullen onze molens uitbundig versierd draaien (bij voldoende wind) tijdens het bezoek van de koninklijek familie aan Thorn en Weert. Maar voor beide data gaan de vrijwillige molenaars en de Molenvrienden op excursie. Onze jaarlijkse reis naar molens elders staat gepland voor zaterdag 9 april. Belgische Limburg met enkele spraakmakende moleninitiatieven staat op de agenda.

Het eerste echte hoogtepunt in ons Weerter Molenjaar 2011 wordt het weekeinde van 13 t/m 15 mei tijdens de nationale molen- en gemalendagen. Landelijk zijn dan bijna alle wind- en watermolens opengesteld maar het Weerterland viert dan bovendien de afsluiting van het grote restauratieproject van onze 4 molens dat in 2008 is begonnen en dat nu vrijwel is afgesloten. 
Over dit Molenweekeinde leest u binnenkort meer op deze plaats. Maar we adviseren u nu al deze data in uw agenda vast te leggen. 


Heeft u zelf leuke ideeën en suggesties voor activiteiten bij, in of over onze molens, laat het ons weten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.