Zilverspar naast Annamolen gekapt

Zilverspar van Annamolen naar Eynderhoof verhuisd

Er zijn de nodige vijven en zessen bij komen kijken maar uiteindelijk is de zilverspar die decennia lang naast de Annamolen van Keent stond dan toch verhuisd.
Vlak voor het weekeinde was zwaar materiaal aangerukt om de ruim 20 meter hoge boom te kappen en op een dieplader te leggen. Eerder kon de geplande kap van de boom niet doorgaan omdat het materieel dat de gemeente Weert daarvoor ter beschikking stond het gewicht maar vooral toch de lengte van de boom niet kon handelen.

Het daadwerkelijk kappen van de zilverspar bleek vrijdagmiddag uiteindelijk toch nog een fluitje van een eurocent te zijn. Met behulp van een grote mechanische zaag was de boom die door de kraan gezekerd werd, snel doorgezaagd en kon het geheel op de klaarstaande dieplader worden geladen. Maar eerst werd nog even nauwkeurig het gewicht van de boom bepaald. Dat bleek zo’n 6.000 kilo te zijn.
Aan de hand van de jaarringen kon ook vastgesteld worden dat de zilverspar bijna 40 jaar oud moet zijn geweest. Per dieplader ging het daarna vanaf de Keenterstraat onder politiebegeleiding richting Limburgs Openluchtmusuem Eynderhoof waar de boom de komende weken als opvallende kerstboom dienst zal doen tijdens het Eynder Winter Festijn op 26 en 27 december in Eynderhoof.
Foto’s van de hele operatie kunt u zien in ons speciale molenalbum: http://weerterland.jalbum.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.