Proef met LED verlichting

Proef met LED verlichting bij Antoniusmolen erg interessant

Met medewerking van de gemeente Weert houden de beide eigenaren van de Antoniusmolen van Laar momenteel een proef met het aanlichting van hun molen in het Laarder buitengebied langs de A2. Rond de molen is een speciale proefopstelling geplaatst van LED-lichtbakken die de molen ‘s avonds in het duister mooi aanlichten.

De voordelen van LED verlichting om een molen ‘s avonds in het licht te zetten zijn overduidelijk. Allereerst is de behoefte aan (dure) energie bij LED’s een heel stuk geringer dan bij normale verlichting. Een voor het aanschijnen van de molen geschikte LED armatuur met voldoende lichtopbrengst gebruikt net zoveel energie als één 100 watts lamp.

Bovendien is de levensduur van LED’s vele malen langer dan bij normale verlichtingsbronnen en de LED’s kunnen ook nog zo geschakelend worden dat er verschillende kleuren verlichting op de molen vallen. Een molen badend in oranje licht of in rood-wit-blauw is dus probleemloos mogelijk.
Molenstichting Weerterland volgt deze proef met grote belangstelling want ook de MS Weerterland speelt met het idee bij onze molens de bestaande verlichting te vervangen door LED verlichting of verlichting aan te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.