Te hoog, te zwaar, te dik, te lang.

Zilverspar naast Sint Annamolen toch nog tot kerstboom gepromoveerd

‘Operatie Zilverspar’ is maandagochtend voorlopig gestaakt. De geplande kap van de ruim 20 meter hoge zilverspar direct naast de Sint Annamolen van Keent kon niet doorgaan.
De mensen die voor het omzagen en transporteren van de boom naar museum Eynderhoof in Nederweert-Eind zouden zorgen, hadden zich behoorlijk vergist in de afmetingen van de boom.
De specialisten kwamen maandagmorgen tot de slotsom dat de kraan die ervoor moest zorgen dat de boom tijdens het omzagen niet zo omvallen en die de boom vervolgens op de dieplader moest leggen, te licht was. Men durfde het risioco niet te lopen dat de boom of de kraan zouden omvallen en besloot daarom maar om de hele operatie af te blazen.
Dat betekent dat de boom waarschijnlijk niet als kerstboom zal dienen op Eynderhoof tijdens het Eynder Winter Festijn. Hoe en wanneer de boom nu alsnog omgezaagd kan worden, is nog een raadsel. Zeker is wel dat de hele operatie inmiddels wat Gouden Lambieckachtige trekjes begint te krijgen.
Het omkappen en afvoeren van een boom blijkt minder makkelijk te zijn dan simpele zielen mogelijk hadden verondersteld. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Vervolg/Update:
Inmiddels is in de loop van maandag 6 december duidelijk geworden dat er een nieuwe aanpak komt voor de benadering/oplossing van het zilverspar probleem. Binnen de gemeente is nu duidelijk dat de technische hulpmiddelen waarover de gemeente beschikt onvoldoende zijn om de boom in één geheel weg te takelen. Huren van een hydraulische kraan enkel en alleen om deze boom als kerstboom naar Eynderhoof te kunnen brengen, wordt echter wel erg begrotelijk.
Daarom schenkt Weert nu aan Eynderhoof een andere, kleinere, kerstboom en wordt de Annamolen zilverspar in hapklare mootjes gezaagd en naar Adriaens Molenbouw Weert vervoerd. Zo krijgt de boom uiteindelijk alsnog een molenbestemming. Rest nog slechts één vraag: “Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.