Maal en Bakdag op Keenter Annamolen


Molenstichting Weerterland organiseert in samenwerking met Isidorus Huis, Tuin & Dier voor het eerst op zaterdag 20 november 2010 een maal- en bakdag op de gerestaureerde Sint Annamolen van Keent.  De vrijwillige molenaars en vrijwillige molenaars in opleiding  van de MS Weerterland zullen die zaterdag de wieken van de Sint-Annamolen weer ouderwets laten draaien. Ook is het de bedoeling dat er, bij voldoende wind, tijdens deze maal- en bakdag  gemalen wordt.
 
Kampioenbakker Pierre Pijpers uit Venray verzorgt tijdens de maal- en bakdag in de molen bakdemonstraties. Hij laat belangstellenden zien en proeven welke broodlekkernijen er met gezond, ambachtelijk gemalen meel, gebakken worden en geeft tips. Bovendien kunnen bezoekers aan de maal- en bakdag ook nog een leuke prijs winnen tijdens een speciaal molenspel  georganiseerd door Isidorus. MS Weerterland verkoopt tijdens de maal- en bakdag die duurt van 10 tot 16 uur de Weerter Molenkunstkalender 2011.
Molenstichting Weerterland organiseert deze 1e maal- en bakdag op de Sint-Annamolen vanwege de afronding van de restauratie van de Keenter molen langs de Bocholterweg. Het is de bedoeling dat er in de toekomst met zekere regelmaat vergelijkbare activiteiten op de door de MS Weerterland beheerde vier windmolens gehouden worden.  Belangstellenden kunnen de molen tijdens de maal- en bakdag ook bekijken. De molenaars  geven in de loop van de dag enkele rondleidingen. Daarbij krijgen bezoekers uitleg over de grote restauratie van de molen die bijna 150.000 euro heeft gekost.
Tijdens deze restauratie werden in de molen houten balkkoppen op de kapzolder, luizolder, steenzolder en maalzolder gerestaureerd. Dat gebeurde door een gespecialiseerd bedrijf met toepassingen van speciale epoxyharssoorten en glasfiberstaven om de balken te versterken. Buiten kreeg de molen o.a. nieuwe roeden met een nieuw hekwerk, een nieuwe korte en lange spruit en de staart en lange en korte schoren werden opgeknapt. Ook werd de kruibok vervangen, het metselwerk en voegwerk opgeknapt en de hele molen kreeg een houtwormbehandeling en schilderbeurt.  Ook alle trappen en hekken in de molen zijn hersteld en waar nodig van extra leuningen voorzien. Bovendien krijgt de molen binnenkort ook nog een toiletvoorziening en keukenunit.  Het staande en gaande molenmakerswerk werd uitgevoerd door Adriaens Molenbouw Weert en het schilderwerk door Smeets Weert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.