Omgeving van molens verslechtert


Onderstaand artikel uit het Leidsch Dagblad laat duidelijk zien dat de problematiek van de molenbiotopen overal in Nederland speelt. In Weert is het helaas niet anders. In Weert hebben diverse molens te lijden van een aangetaste biotoop. Het wachten is op de verschijning van de inventarisatie van de Limburgse windmolen biotopen zoals die door de Monumentenwacht Limburg in opdracht van de Provincie Limburg is opgesteld. De laatste signalen wijzen erop dat deze inventarisatie binnenkort eindelijk officieel het licht zal zien.  En de eerste signalen over de bevindingen zoals die in de inventarisatie zijn opgenomen, tenderen ernaar dat er zeker ook in Weert veel aan de biotopen te verbeteren valt.

In Weert kampen de Sint Annamolen van Keent, molen De Hoop in Swartbroek, de Wilhelmus-Hubertusmolen en Sint Odamolen in de stad en de molens De Nijverheid en Sint Jan in Stramproy met een niet optimale en soms zelfs ronduit slechte molenbiotoop. Voor de Sint Annamolen van Keent en De Hoop in Swartbroek zijn snelle maatregelen (het bij voorkeur verplaatsen en als het niet anders kan het kappen van bomen) dringend gewenst. Nu zal blijken wat het molenconvenant dat door de gemeente Weert is afgesloten met de Molenstichting Limburg, Molenstichting Weerterland en verschillende particuliere moleneigenaren, in de praktijk waard is. 

Zoiets noemt men ook wel eens de lakmoesproef voor zo’n reeks van afspraken.

Regio – Bij steeds meer molens in Zuid-Holland wordt de windvang ernstig belemmerd door hoge bomen en oprukkende bebouwing. Vergeleken met zes jaar geleden is de situatie behoorlijk verslechterd. Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde tussenbalans molenbeleid van de provincie.

De omgeving van een molen – de ‘molenbiotoop’ – is van groot belang voor de instandhouding van een molen. Hoe minder wind een molen vangt, hoe minder hij kan draaien. En weinig draaien heeft tot gevolg dat het mechaniek snel achteruit gaat.
In veel gevallen is de windvang relatief eenvoudig te verbeteren. Ruim een kwart van de molens heeft last van bomen in de directe omgeving. Opvallend is dat ook in Leiden, waar last door hoge gebouwen meer voor de hand zou liggen, hoge bomen bij een flink aantal molens de wind uit de zeilen nemen.
Regelmatig snoeien of vervangen van bomen door laagblijvende beplanting zorgt direct voor een verbetering van de molenbiotoop.
Zes jaar geleden kreeg eenderde van de molenbiotopen nog het predikaat ‘goed’. Dat is nu gedaald tot een kwart. In Rijnland zijn nog relatief veel molens met een onbelemmerde windvang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.