Sint Anna krijgt zijn staart terugEnkele weken lang heeft de Sint Annamolen van Keent er behoorlijk kaal bijgestaan. Maar donderdagmorgen krijgt de molen zijn korte spruit en vervolgens ook de staart terug. Het werk begint om 07.30 uur. Daarmee wordt opnieuw een belangrijke fase in de restauratie van deze molen voltooid.

Tijdens de restauratie van de molen bleek al snel dat het hout van de lange en korte spruit, tegen de verwachtingen in, in een erg slechte staat verkeerde. Vervanging van de beide onderdelen, nodig om de kap van de molen te kruien, zou een van de komende jaren hoe dan ook noodzakelijk worden. Daarop werd in samenspraak met de gemeente Weert besloten de vervanging van de lange spruit en korte spruit nu al, tijdens de grote restauratie, als meerwerk uit te voeren. Op deze manier kan uiteindelijk op de kosten worden bespaard.
De nieuwe lange spruit werd enkele weken terug al aangebracht gelijktijdig met het steken van de nieuwe roeden. De korte spruit volgt donderdagmorgen om 07.30 uur waarna ook de staart van de molen, die inmiddels helemaal geschilderd en behandeld is, ook weer gemonteerd zal worden.

Alles is erop gericht om de Sint Annamolen op zaterdag 20 november weer in gebruik te stellen. Die dag organiseert Molenstichting Weerterland samen met Isidorus Huis, Tuin & Dier een molendag met maaldag en bakdag op de Sint Annamolen. Kampioenbakker Pierre Pijpers verzorgt die zaterdag tussen 10 en 16 uur demonstraties op de molen en bij voldoende wind zullen de vrijwillige molenaars en de vrijwillige molenaars in opleiding de Sint Annamolen weer als vanouds laten draaien en malen. Belangstellenden zijn die dag bovendien welkom om zelf de resultaten van de restauratie te komen bekijken.
De officiële feestelijke afsluiting van de restauratie van de 4 molens die MS Weerterland beheert volgt 14 en 15 mei 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.