Molens zoeken dringend molengidsen

_MG_9890

Molengidsen komen in contact met bezoekers uit allerlei landen en werelddelen.

Molenstichting Weerterland beheert in Weert vier gemeentelijke windmolens en is daarnaast ook actief voor de Weerter windmolens die particulier eigendom zijn zoals de molens van Hushoven, Laar en Swartbroek. Als vrijwilligersorganisatie is de Weerter molenstichting helemaal afhankelijk van de inzet van vrijwilligers.         De molenstichting zoekt dringend een aantal nieuwe molengidsen.

Er is steeds meer vraag naar molenbezichtigingen en rondleidingen op de molens. Daarnaast hebben de laatste tijd enkele ervaren molengidsen hun activiteiten beëindigd. Daarom is de Molenstichting Weerterland dringend op zoek naar uitbreiding en versterking van het team molengidsen.  Dames en heren, jong of al wat ouder,  die het gewoon leuk vinden om mensen te ontmoeten en die de molens te laten zien, zijn van harte welkom om het gidsenteam te komen versterken.  Belangstelling voor de (techniek van) molens en voor zaken als weer en wind of graan en meel is natuurlijk meegenomen net als enige kennis van talen als Duits, Engels of Frans. Maar dat is geen must.  Het belangrijkste is dat u, net als wij, trots bent op onze Weerter molens en dat u die trots wilt uitdragen.

Als  beheerders van de molens zorgt de molenstichting er onder anderen voor dat er voldoende vrijwillige molenaars zijn die de windmolens mogen bedienen.  Alléén een vrijwillige molenaar mag en dat pas na een gedegen opleiding, een molen laten draaien en malen. Daarnaast kent de Weerter molenstichting molengidsen.  De gidsen leiden bezoekers rond op de molens en zorgen voor een leerzaam informatief molenbezoek en geven antwoord op vragen van de bezoekers. Daarnaast letten de molengidsen, samen met de molenaars, op de veiligheid en runnen ze het molenwinkeltje.  Molenaars en molengidsen werken altijd nauw samen en zijn de gastheren en  gastvrouwen van de Molenstichting Weerterland op de Weerter molens.

Nieuwe molengidsen maken eerst met de verschillende molens kennis tijdens een interne opleiding die door de molenstichting wordt verzorgd. Daarna kunnen de nieuwe molengidsen goed beslagen aan hun werk als molengids beginnen. De opleiding besteedt ook aandacht aan molenonderdelen en -techniek, de werking van molens, de soorten en types molens en de geschiedenis van de molens. Ook aspecten als veiligheid op de molens en hoe men een interessante rondleiding geeft komen bij de opleiding die zes tot acht zaterdagen vergt, aan de orde.

Molengidsen worden ingezet tijdens de molenwoensdagmiddagen en zaterdagmiddagen. Soms wordt ook op zondag of doordeweekse dagen, wanneer er een rondleiding of andere activiteit op een van de molens is, een beroep op gidsen gedaan.  Altijd wordt er in overleg met de molengidsen een rooster gemaakt zodat iedereen steeds geruime tijd vooraf al weet wanneer er op haar of hem een beroep wordt gedaan.  Bij het opstellen van het rooster wordt rekening gehouden met de dagen dat een molengids beschikbaar is en ieders voorkeuren. Gemiddeld komt men een of twee keer per maand tot eventueel zelfs wekelijks in actie. Dit hangt af van ieders persoonlijke voorkeur en beschikbaarheid.

Wie meer wil weten over het zijn van molengids bij de Molenstichting Weerterland kan kijken op de website van de stichting: http://molensinweert.com/vrijwilligers-bij-molenstichting. Ook kunt u met het bestuur van de stichting contact opnemen indien u vragen over de molenstichting of het zijn van molenvrijwilliger heeft. Dat kan telefonisch 06-11134446 of via email: molensinweert@home.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.