We gaan voor vlinders, bijen en insecten

Natuurrijke molenberg

Natuurrijke molenberg

Molenstichting Weerterland streeft er al enkele jaren bewust naar een zo natuurlijk en fleurig mogelijke omgeving rond de molens. In Stramproy werd een buurtmolentuin vol bloemen aangelegd en in Keent hebben we al twee jaar aan de voet van de molenberg ook een strook met kruidige bermplanten ingezaaid.

Voor de komende lente, zomer en herfst gaan we versterkt aan de slag met een zo natuurlijk mogelijke molenberm. We gaan dit jaar echt voor de vlinders, bijen en andere insecten. Dat betekent dat we een zaadmengsel hebben ingezaaid dat speciaal voor vlinders en bijen bedoeld is. En dat ook nog eens heel erg kleurrijk en fleurig is.

Ook het maaibeleid zullen we hierop aanpassen. In het verleden werd de begroeiing op het talud van de molenbergen bij onze molens in het groeiseizoen kort gehouden. Dit jaar willen we de bloemen en kruiden voorrang geven. Dus niet meer iedere twee weken met de maaier over de berg maar eigenlijk nog maar twee keer. Voor het begin van het groeiseizoen en daarna aan het eind nadat de bloemen zijn uitgebloeid en zaadvorming heeft plaatsgevonden.

Voor mensen die een strakke, kortgeknipte molenberg gewend zijn, zal het wennen worden. Maar wij gaan echt voor de vlinders, bijen en insecten. En dat betekent ook dat wij de gemeente Weert verzocht hebben in onze molentuin aan de voet van de molenberg een insectenhotel te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.