Ambtenaren maken kennis met molenbiotopen

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat de gemeente Weert, de Limburgse Molenstichting en Molenstichting Weerterland samen het convenant Molenbiotoop hebben ondertekend.
Een jaar later hebben ook enkele particuliere moleneigenaren dit convenant mede ondertekend. Het convenent is vooral bedoeld om de onbelemmerde windvang voor onze windmolens en de ongehinderde, constante watertoevoer van onze watermolen te beschermen en voor de toekomst veilig te stellen. 
In de afgelopen twee jaar is er veel gebeurd. Als Molenstichting Weerterland hebben we mee kunnen praten over ontwikkelingen en bouwplannen binnen de biotopen van onze Weerter molens. Soms ook zijn we als Molenstichting Weerterland op de barricades moeten klimmen om ontwikkelingen binnen de biotopen van onze molens alsnog te voorkomen. Dat toont weer eens aan hoe zo’n convenant ook een leerproces is. Alle partijen moeten allereerst ontdekken dat er zo’n afspraak bestaat en moeten vervolgens ook doordrongen raken van de noodzaak en het nut van zo’n afspraak. 
We kunnen vaststellen dat de gemeente Weert inmiddels het convenant Molenbiotoop echt serieus neemt. Het is beslist geen velletje afspraken dat ooit eens is ondertekend maar dat verder vergeten kan worden. Dat bleek deze week nadrukkelijk. Ambtenaren van de afdeling inrichting en beheer openbare ruimte van de gemeente Weert kregen uitvoerig tekst en uitleg over het bestaan van het convenant Molenbiotoop en over wat nu exact de bedoeling van dit convenant is. Als volgende stap gaat dit gezelschap nu ook op bezoek bij enkele van onze Weerter molens. Om gewoon eens bij een molen te gaan kijken wat de effecten voor de molens zijn wanneer we met z’n allen niet op de biotoop letten. Waarlijk een aanpak die navolging verdient. Opnieuw geeft Weert wat de biotoopbescherming betreft het goede voorbeeld.  Dat verdient een pluim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.