Kennismaking met molen De Hoop

Uitleg van molenaar Peter Stultiens over de fokwieken van De Hoop

Uitleg van molenaar Peter Stultiens over de fokwieken van De Hoop

Na een omvangrijke opknapbeurt is molen De Hoop in Swartbroek weer helemaal klaar en toegerust voor de toekomst. Vakmolenaar Peter Stultiens kan nu weer jaren op de molen malen.  De markante stellingmolen De Hoop in het Weerter kerkdorp Swartbroek wordt op Tweede Paasdag, maandag 6 april a.s. feestelijk heropend. Hiermee wordt een periode van ruim vier jaar waarin de molen door de eigenaar, Molenstichting Gebroeders Adriaens, werd opgeknapt, feestelijk afgesloten.  

De onderhoudswerkzaamheden werden uitgevoerd door Adriaens Molenbouw uit Weert.  De restauratie van de molen werd financieel mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Provincie Limburg en de gemeente Weert. Na de grote opknapbeurt is molen De Hoop weer de van oudsher bekende markante en stoere blikvanger van het Weerter kerkdorp Swartbroek.Enkele molengidsen en enkele bestuursleden van Molenstichting Weerterland maakten recent nader kennis met deze markante Weerter molen. Zij werden door vakmolenaar Peter Stultiens rondgeleid.

Feestdag op de molen

De heropening van molen De Hoop wordt op Tweede Paasdag de hele dag gevierd.  In de ochtend met een officieel programma dat  om  10.45 uur begint met enkele toespraken en een feestelijke openingshandeling.  Vervolgens kunnen genodigden de molen bezichtigen.  Vanaf 12.30 uur is de uit 1788 daterende en in 1905 vanuit Vlaardingen naar Swartbroek verplaatste en herbouwde molen voor iedereen toegankelijk.  In en om de molen aan de Coolenstraat in Swartbroek zijn er bij gelegenheid van deze open dag tot 17 uur allerlei activiteiten. De  molenaar zal  graag uitleg geven over de werking van de molen en in de molen is een expositie over de geschiedenis van de molen ingericht. Molenstichting Weerterland presenteert de activiteiten van de molenstichting voor het behoud van de Weerter molens en presenteert het vrijwilligersproject Vind je Draai op de Weerter Molens. Verder wordt de hele dag in de molen een door de regionale TV zender L1 gemaakte documentaire over Weert als molenstad vertoond.

Bovendien is de molen deze paasmaandag ook opgenomen in de jaarlijkse Kunst- en Atelierroute Weert. Gerard Schilder, docent aan de Kunstacademie Arnhem en beeldend kunstenaar Willemien Driessen (www.willemiendriessen.nl)  zullen hun werk paasmaandag in de molen exposeren.

Hier plaatste Sjors Adriaens ieder jaar het Palmtakje met Palmpasen.

Hier plaatste Sjors Adriaens ieder jaar het Palmtakje met Palmpasen.

Uitgevoerde werkzaamheden

De afgelopen vier jaar is molen de Hoop buiten zowel  als binnen ingrijpend onder handen genomen.  Uit  de molen werd alle overtollige machinerieën verwijderd en de bestaande installaties werden gerenoveerd of gedeeltelijk vervangen.  Bovendien is er een nieuwe begane grondvloer, riolering  en een toiletvoorziening en keuken aangebracht.  De in de molen aanwezige elektrische maalstoel is gerestaureerd om zo meer productiviteit te kunnen garanderen voor de molenaar. Maar het malen op de wind is en blijft natuurlijk de hoofdactiviteit van molenaar Peter Stultiens die ook nog eens zijn zilveren molenaarsjubileum viert.  Ook het buitenwerk van de molen is de afgelopen tijd stevig onder handen genomen. Zo werd de stelling hersteld, enkele staanders vervangen  en delen van de leuning rond de stelling vervangen.  Ook het gevlucht werd gerepareerd, de molenkap onder handen genomen en er kwam nieuwe bitumen dakbedekking  op de kap en de achtkant. Verder zijn de raamkozijnen in de achtkant hersteld en geschilderd. Tenslotte kreeg de molen ook nog een houtwormbehandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.