Vrijwilliger zijn: de nieuwe Dienstplicht

Jaarverslag 2014 Molenstichting Weerterland

Jaarverslag 2014 Molenstichting Weerterland

Maandagavond belangrijke vergadering van bestuur Molenstichting Weerterland gehad. Het Jaarverslag 2014 werd door het bestuur vastgesteld evenals de Notitie Toekomst Weerter Molens. Verder is er lang gesproken over de molenvrijwilligers.

Professionalisering wordt steeds vaker door overheden verlangd, zelfs geëist. Óók van vrijwilligers. Kunnen we daar als vrijwilligersorganisatie steeds maar weer gehoor aan geven?  Is het moment niet heel nabij dat vrijwilligers afhaken omdat ze niet langer wensen mee te gaan in dit streven naar meer en meer professionaliteit, zwaardere taken, meer en expliciete verantwoordelijkheden en striktere en strengere eisen? Onze ervaring is dat steeds minder mensen genegen zijn hierin mee te gaan. Ze haken af als vrijwilliger of, erger nog, ze melden zich al helemaal niet meer aan als vrijwilliger.

Bovendien merken we dat het begrip Vrijwilliger ernstig aan inflatie onderhevig is. Vrijwilliger zijn wordt door de overheid steeds meer bijna dwangmatig aan mensen opgelegd. Vrijwilliger zijn is geen lol, geen hobby, geen plezierig en zinvol tijdverdrijf meer. Vrijwilliger zijn wordt een plicht. Wordt Vrijwilliger Zijn niet zo’n beetje de nieuwe Dienstplicht? Dat is een ontwikkeling die NIET goed is.

Op 4 maart volgt een belangrijke bespreking met de gemeente Weert. Nu de molenstichting 10 jaar actief is, is de tijd aangebroken om je eens grondig te herbezinning op doelstelling, taken en wat je daarvan als stichting hebt weten te realiseren. Daarbij zullen wij nadrukkelijk ook onze zorgen over het vrijwilliger zijn laten blijken. Want niet vergeten mag worden: Zonder vrijwilligers staan alle molens STIL. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.