Voortgang restauratieprojecten bekeken

Vanochtend hebben we samen met Joke Jongeling, die voor de gemeente Weert de restauratie van onze molens volgt en met Wim Adriaens van Adriaens Molenbouw Weert de stand van zaken op de beide St.Annamolens bekeken.

We hebben overleg gevoerd over één van de twee koppelstenen in de Annamolen van Tungelroy. Een steen is bol en er zijn scheuren in de loper aangetroffen. Tijdens het overleg bleek dat deze problemen oude problemen zijn. Dit koppel wordt al decennia niet meer gebruikt om te malen. Op basis van die wetenschap is nu besloten, mede ook gezien de financiële situatie en het meerwerk dat toch nog voor deze molen op ons afkomt, om af te zien van vervanging van dit koppel op dit moment. Mocht in de toekomst alsnog de wens leven om dit koppel alsnog te vervangen dan kan dat altijd nog. Malen op de Sint Annamolen is straks prima mogelijk met het 2e koppel op de molen.

Ook is gekeken naar de situatie waarin de wieken van de Annamolen van Tungelroy verkeren. Hier blijkt extra restauratiewerk dringend nodig te zijn. Deze werkzaamheden kunnen niet vooruitgeschoven worden naar de toekomst en moeten, nu de restauratie nog in volle gang is, alsnog als meerwerk uitgevoerd worden met het oog op de veiligheid. Veel hout van de windborden en de bevestiging van de heklatten aan de roeden blijkt op verschillende plaatsen danig rot te zijn.

Ook werd geconstateerd dat het hoog tijd wordt dat de schilder nu eindelijk ook aan de slag gaat met het schilderwerk. Zowel molen De Nijverheid als de Annamolen van Keent moeten nog geschilderd worden.
De Nijverheid bij voorkeur nog voor Open Monumentendagen op 11 en 12 september. 

Ook aan de Sint Annamolen van Keent wordt hard gewerkt bij Adriaens Molenbouw. De nieuwe roeden zijn inmiddels gearriveerd en men is bezig met het op maat maken van de heklatten van de wieken. Ook de vervanging van de lange spruit is in voorbereiding. 
De verwachting is dat de nieuwe roeden van de Annamolen van Keent en de nieuwe lange spruit midden- of eind september gestoken kunnen worden.

De volledige restauratie van de 3 molens moet uiterlijk in december 2010 zijn afgerond. Molenstichting Weerterland wil de 3 molens tijdens de Landelijke Nationale Molen- en Gemalendag op 14 en 15 mei 2011 feestelijk heropenen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.