Sint Annamolen Keent voorgedragen als Mooiste Monument

Een monument is niet enkel het gebouw, de verzameling stenen en de geschiedenis die bij dit gebouw hoort. De mensen die in het heden en verleden gebruik maakten van dit gebouw, kerk, kasteel, woning of molen, maken een monument tot een echt monument. Tot het Mooiste Monument van Weert. Daarom heeft Molenstichting Weerterland de Sint Annamolen van Keent voorgedragen als Mooiste Monument van Weert.

Sint Annamolen van Keent. Weerts Mooiste Monument?

Sint Annamolen van Keent. Weerts Mooiste Monument?

Een monument is in onze ogen véél meer dan alleen een indrukwekkende verzameling (oude) stenen.Een monument, zeker het Mooiste Monument van Weert, moet vooral ook nu nog (net als vroeger) een plek zijn die – of een gebouw zijn dat – een actieve en prominente plaats inneemt in de buurt, de wijk of het kerkdorp waarin het bouwwerk staat. Een plaats waar heden en verleden elkaar nog altijd  dagelijks actief ontmoeten. Een bouwwerk waarop de buurt (en Weert) trots is. Daaraan voldoet, in de ogen van Molenstichting Weerterland de Sint Annamolen van Keent volledig.

Nu 102 jaar oud, is deze molen in 2009/2010 prachtig gerestaureerd en wordt prima onderhouden. Maar de molen is vooral toch ook een plaats waar, bijna wekelijks, activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd. Het zijn bovendien vooral de vele vrijwilligers (vrijwillige molenaars, gastvrouwen, gastheren, klussers) die er door hun inzet voor zorgen dat dit monument echt een levend monument is.

Bij de Molen van Keent valt altijd wat te zien en te beleven. Een echt 'levend' monument.

Bij de Molen van Keent valt altijd wat te zien en te beleven. Een echt ‘levend’ monument.

We sommen op: molenwoensdagen (speciaal voor de schooljeugd), molenzaterdagen, tentoonstellingen, kleine concerten en uitvoeringen, avonddraaien, rondleidingen, Molen, Maal, Meel en Bakdag, Landelijke, Provinciale en Regionale Molendagen, Open Monumentendag, schoolprojecten, poëzie voor de molens. Het vindt allemaal op en in deze molen plaats. En dat vooral door heel veel persoonlijke betrokkenheid en inzet van de vrijwilligers en zonder grote of zelfs onuitputtelijke financiële middelen. Maar enthousiasme en betrokkenheid zijn met geen geld te betalen!

De Sint Annamolen van Keent is zo tot het uithangbord voor groen Weert en het Weerterland als aantrekkelijke, gevarieerde groene molenstad en molenregio geworden. Daarbij past in onze ogen de eretitel Mooiste Monument van Weert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.