Nijverheid krijgt nieuwe roeden

Nationale Molen en Gemalendag 2010 is voor de molen De Nijverheid in Stramproy een heel bijzonder weekeinde geworden. Niet alleen kon de molen in Stramproy na ruim één jaar vanwege een aan de gang zijnde restauratie eindelijk weer draaien. Het was zondag, zonder dat iemand dat op dat moment wist, ook een van de allerlaatste keren dat de molen van Nijs het het huidige paar roeden draaide. Als onderdeel van het omvangrijke restauratieproject van de molen worden de beide ongeveer 100 jaar oude roeden op donderdag 19 mei vervangen.
Al om 07.30 uur wordt die donderdag begonnen met het verwijderen van de huidige roeden met behulp van een grote hydraulische kraan. Maar de molen zal niet lang zonder roeden staan want Adriaens Molenbouw uit Weert zal dezelfde dag nog de nieuwe roeden van De Nijverheid steken. Daarmee wordt weer een belangrijke stap gezet in de grote restauratie van deze molen waarop molenaar Jacq Nijs intensief draait en maalt en die ook dienst doet als instructiemolen voor de opleiding tot vrijwillig molenaar van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

De verwachting is dat de totale restauratie van molen De Nijverheid de komende zomer nog wordt afgerond en dat de molen op de Limburgse Molendagen op 2 en 3 oktober 2010 als een van de vele Limburgse molenjuweeltjes fier zal draaien en malen.

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.