Internationale belangstelling voor molens in Weerterland

Molen- en Gemalendag heeft zaterdag in het Weerterland internationale belangstelling getrokken. Ook de lokale en regionale nieuwsmedia waren zaterdag goed vertegenwoordigd.

Zowel in Weert als in Stramproy kwamen de nodige mensen een kijkje op de molens nemen. Enige tegenvaller was zaterdag het weer. Door het vrijwel totaal ontbreken van wind stonden de wieken van de molens de grootste deel van de dag stil en viel er aan draaien, laat staan malen, niet of nauwelijks te denken.

Doordat de molens nauwelijks konden draaien, konden de molenaars en vrijwillige molenaars wel al hun tijd en aandacht schenken aan het rondleiden van de belangstellenden op de molens. In Stramproy kreeg de Sint Jansmolen bezoek van een Duits gezelschap en werd molen De Nijverheid vereerd met het onverwachte bezoek van een grote groep Spanjaarden. Die werden door penningsmeester van de Molensrtichting Weerterland, Thieu Vossen, in hun eigen landstaal op De Nijverheid verwelkomd. Ook zorgde Thieu voor de simultaat vertaling van de tekst en uitleg van molenaar Jacq Nijs.

Bij de Wilhelmus Hubertusmolen in Weert toonden vooral de lokale en regionale nieuwmedia belangstelling voor de Molen- en Gemalendag en de activiteiten van de Molenstichting Weerterland. Voorzitter Frits Weerts van de Molenstichting werd in een uitzending van Weert FM radio live geinterviewd en ook Weert TV stond zaterdagmorgen al vóór tienen bij de Wilhelmus Hubertusmolen op de stoep om opnames van mensen te maken die de nieuwe Molenfietsroute Weert wilden gaan fietsen. Ook een student van de opleiding jounalistiek was bijna twee uur bij de Molenstichting te gast om enkele gesprekken te voeren voor een werkstuk over de Weerter molens, molenbeheer en de Molenstichting in het kader van zijn journalistieke opleiding. Al met al, ondanks het sombere windstille weer een geslaagde Molen- en Gemalendag met vooral kwalitatief goed bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.