Antoniusmolen van Laar draait weer

Een opmerkelijk moment zaterdagmorgen op Laar dat weinig mensen zal zijn opgevallen maar dat wel een kleine mijlpaal voor het Weerter molenbestand markeert. Voor het eerst sedert 1986 draaiden de wieken van de Antoniusmolen op Laar weer vrolijk in de wind.

De beide eigenaren van deze landschappelijk mooi gelegen molen, Bas en Anke Verheul, zijn al enkele jaren druk bezig om helemaal in eigen beheer de uit 1903 daterende ronde stenen bergmolen beetje bij beetje te restaureren.
Ook de vrijwillig molenaars die bij molenaar Jacq Nijs uit Stramproy in opleiding zijn voor hun molenaarsgildebrief, steken daarbij af en toe onder deskundige leiding van Jacq Nijs de helpende hand uit. Zo kon het gebeuren dat op 1 mei 2010 de molen na een periode van stilstand van bijna een kwart eeuw, weer draaide. Ondanks deze langdurige stilstand bleek de molen nog altijd wonderbaarlijk soepel te lopen. Al werd ook al snel duidelijk dat enig extra onderhoud aan het wiekenkruis dringend noodzakelijk is met het oog op de veiligheid. “Maar voor ons is het hoe dan ook een emotioneel moment, iets waar we al enkele jaren naar toewerken”, liet Anke Verheul bij de draaiende wieken van de Antoniusmolen zich ontvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.