Geslaagde excursie Molenstichting Weerterland.

Molenstichting Weerterland heeft zaterdag 24 april de jaarlijkse excursie met de vrijwillige molenaars en Vrienden van de Molens ondernomen.
De reis naar de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther, de Houthuizermolen in het Noord-Limburgse rozendorp Lottum en de Kokermühle en Steprathermühle in het Duitse Walbeck, stond in het teken van de reconstructie en herbestemming van oude molens.
Op de Kilsdonkse molen werd het gezelschap uit Weert rondgeleid door de Weerter meester molenbouwer Wim Adriaens van Adriaens Molenbouw Weert. Deze firma was nauw betrokken bij de herbouw van de Kilsdonkse molen die uit een windmolen en watermolen bestaat en die een maalderij en olieslagmolen heeft.
In Lottum werd de volledig nieuw herbouwde Houthuizermolen bezichtigd. Deze molen is in 2008 en 2009 herbouwd op de plaats van een eerdere molen die in de laatste oorlogsmaandan werd verwoest. Door de steun van de hele Lottumse bevolking en met de inbreng van o.a. Het Limburgs Landschap en geld vanuit Brussel werd herbouw haalbaar. Nu draait de molen retgelmatig enn is in de kazemat van de bergmolen in leuk museum ingericht dat een goed beeld geeft van de herbouw van deze molen.
In het Duitse Walbeck werd het Weerter gezelschap door architect Hermann Aerts rondgeleid op de Kokermühle. Hij is een van de bekendste Duitse specialisten voor restauratie en herbestemming van monumentale bouwwerken. De Kokermühle is een uit 1770 daterende oorspronkelijk Nederlandse wipmolen waarin Aerts tegenwoordig zijn architectenbureau heeft gevestigd.
Tenslotte stond ook nog een bezoek aan de 15e eeuwse Steprathermühle; de oudste nog geregeld malende windmolen van Duitsland, op het programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.