Deel van historische Weerter rosoliemolen keert terug aan de Beekpoort

Herinnering aan Weerter stadsmolens wordt levend gehouden

Met het ophalen van twee zware kantstenen van de oude rosoliemolen van Kampers uit de tuin van museum De Tiendschuur in Weert, is een belangrijke stap gezet bij de reconstructie van een deel van deze eeuwenoude molen. De beide kantstenen, met een gewicht van ongeveer 2.000 kilo per steen, zijn vervoerd aan de werkplaats van de Weerter molenbouwers Adriaens Molenbouw Weert. Daar worden de twee kantstenen de komende weken opgeknapt en weer in een korrelgang  geplaatst. Deze kollergang, een belangrijk onderdeel van een oliemolen, wordt vervolgens teruggeplaatst op zijn historische plek aan de Beekpoort tegenover de Poort van Limburg.  Op zondag 5 oktober wordt de herbouw van de kollergang onthuld als start van het molenevenement Molens6x600 dat die dag in Weert georganiseerd wordt in het kader van Weert 600.

Een van beide kantstenen hangt in de takel

Een van beide kantstenen hangt in de takel

De rosoliemolen van Kampers dateert van voor 1786 en heeft tot eind jaren veertig van de vorige eeuw in Weert gedraaid. De olie werd in veel Weerter gezinnen gebruikt vooral voor de verlichting. Eind jaren vijftig is de rosmolen die door paardenkracht werd aangedreven, afgebroken. De twee kantstenen lagen daarna enkele jaren bij het magazijn van de voormalige gemeentelijke gasfabriek aan de Indust riekade en zijn uiteindelijk in de tuin voor museum De Tiendschuur beland. Bij de ontwikkeling van de plannen voor de herinrichting van de ruimte rond het nieuwbouwcomplex Poort van Limburg opperde Molenstichting Weerterland het plan om de twee kantstenen bij die gelegenheid naar hun historische omgeving terug te brengen.

Molenstichting Weerterland wil met de nabouw van de kollergang van deze oliemolen de herinnering levend houden aan de acht stadsmolens van Weert. Op een kaart uit 1565 van Weert staan al enkele van deze molens ingetekend en de oudste verwijzing naar een windmolen in Weert is gevonden in een charter uit 1295.

Die Weerter stadsmolens, zes windmolens en twee rosmolens, waren voor de groei van Weert erg belangrijk. De molens maalden het meel voor het brood van de bewoners van de stad, of deden dienst als pelmolen, looimolen waarin schors voor de leerlooierijen werd gemalen en persten olie voor de verlichting van de huizen. Vier molens waren eigendom van de Heren van Weert.  Naast het herplaatsen van de kollergang komt er een wandelroute langs de verdwenen stadsmolens. Op de plek waar vroeger deze molens hebben gestaan, wordt een muurplaquette aangebracht. Via een QR code is vervolgens op een mobiele telefoon online alle informatie over de betreffende  molen op te vragen. Ook de wandeling langs de verdwenen Weerter stadsmolens wordt op 5 oktober tijdens Molens6x600 gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.