Forse tegenvaller

Het bericht dat de Sint Annamolen in Tungelroy en molen De Nijverheid in Stramproy weer helemaal opnieuw opgevoegd moeten worden, is voor de Molenstichting Weerterland uiteraard een forse tegenvaller. Los nog van de extra kosten van 30.000 euro die er nu op de gemeente Weert afkomen. Maar helaas moeten we als Molenstichting ook constateren ‘dat we het zagen aankomen.’

We waren als Molenstichting al weinig gelukkig (om het maar eens erg diplomatiek uit te drukken)  met de hele gang van zaken, of beter nog met het ontbreken van enige gang van zaken, tijdens deze restauraties. Het werk verliep tot nu toe in de ogen van het bestuur van de Molenstichting véél en véél te traag. Straks kijken Stramproy en Tungelroy bijna een volledig jaar tegen de steigers rond de molens aan. Vooral vorig jaar zomer en herfst is er veel tijd verspild met niets doen! Wekenlang vond er, terwijl er prima doorgewerkt had kunnen worden, géén enkele activiteit op de molens plaats. Niet voor niets dat onze vrijwillige molenaars, maar ook de mensen die in de buurt van de molens wonen, regelmatig hun verbazing over het trage verloop van dit karwei richting Molenstichting uitspraken. Pas nadat de Molenstichting Weerterland hierover nadrukkelijk en bij herhaling bij de gemeente Weert aan de bel trok, bleek de aannemer plots weer wat tijd te hebben. In eerdere webblogs heeft u hierover al eens kunnen lezen.

Dat de verdere voortgang van de werkzaamheden nu door de aannemer: ‘tot hoogste prioriteit is verklaard’ is niet meer dan vanzelfsprekend.
Het had eens niet zo moeten zijn, zeggen wij dan !
Laat ons allemaal maar hopen en er op vertrouwen dat de klus verder wel volgens planning verloopt.

Toch maken we ons nog zorgen over die verdere voortgang én vooral over de financiële gevolgen van deze tegenvaller.
Het drama van de kalkmortelvoegen die instabiel, bros en zacht blijken te zijn mag uiteindelijk niet als laatste consequentie krijgen dat, vanwege deze extra kostenpost van 30.000 euro voor de gemeente, die deze tegenvaller wel erg ruimhartig volledig voor haar rekeningn neemt, nu enkele andere aanvullende wensen van de Molenstichting, zoals het plaatsen van een toiletvoorziening en een keukenblokje in de molens, niet meer door kan gaan.

Uit deze tegenvaller moet bovendien ook een heel belangrijke les getrokken worden. Bij dit soort complexe en ingewikkelde projecten is toezicht op het werk (over de voortgang én de uitvoering) onmisbaar. En aan dat toezicht door de gemeente, of door een door de gemeente als opdrachtgever ingehuurde extern expert, heeft het héél 2009 ontbroken.
Een typisch voorbeeld van verkeerde zuinigheid.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.