Wandeling langs verdwenen Weerter stadsmolens

Een van de onderdelen van Molens6x600 is de presentatie van een wandeling langs de verdwenen stadsmolens van Weert. De molens hebben een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van Weert. Zo waren er al vroeg in Weert volmolens nodig voor het lakengilde. Enkele Weerter stadsmolens waren eigendom van de Heren van Weert. De wandeling langs de verdwenen stadsmolens wordt tijdens Molens6x600 ten doop gehouden gelijktijdig met de onthulling van de kollergang aan de Beekpoort.

Verdwenen stadsmolens (2560 x 1600)

Vroeger kende Weert minstens zeven windmolens en twee rosmolens waarvan het bestaan is gedocumenteerd, De molens maalden graan voor de bevolking van de stad maar er waren ook molens voor het persen van olie en malen van schors van eiken voor de leerlooierijen.

Een van die stadsmolens molen bestaat ook anno 2014 nog, de Sint Odamolen. Een molen is tegenwoordig een ruïne de Boonesmolen en een molen, de standerdmolen van Hushoven is herbouwd als beltkorenmolen, de huidige Wilhelmus Hubertusmolen. De sporen van de andere molens zijn, op enkele overblijfselen na, allemaal verdwenen. Hooguit herinnert een straatnaam of buurtnaam nog aan de molens zoals Molenstraat, Molenpoort,Looimolenstraat, Molenveld.

De wandelroute langs de verdwenen Weerter stadsmolen voert de wandelaar langs de plaatsen waar vroeger deze molens draaiden. Op deze plekken wordt een herinneringsbord met wat informatie over de molen, indien die bestaat een foto en verdere informatie en QR-code geplaatst. Via het inscannen van een QR-code op de mobiele telefoon kan de wandelaar online alle informatie over de betreffende molen binnenhalen. De wandeling langs de verdwenen stadsmolens blijft ook na het jubileumjaar Weert600 behouden. Ook komt er een folder en een speciale website over deze “Kollergang-wandeling”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.