Nieuwe roeden voor De Nijverheid

In Wessem bij Verdonkschot Service wordt momentaal hard gewerkt aan het maken van de nieuwe roeden voor molen De Nijverheid in Stramproy.

Donderdag is een delegatie van het bestuur van de Molenstichting Weerterland naar het maken van de nieuwe bijna 25 meter lange roeden gaan kijken. Ook molenaar Jacq Nijs, molenbouwer Wim Adriaens, tekenaar van de nieuwe roeden Frans Driessens en mevrouw Joke Jongeling van de gemeente Weert waren daarbij aanwezig.

De huidige, bijna 100 jaar oude, roeden van de molen van Nijs waren dringend aan vervanging toe. De bestaande roeden zullen vervangen worden zodra de steigers rond de molen van Nijs zijn afgebroken.

Overigens blijft het winterse weer voor de nodige problemen zorgen bij de restauratie van De Nijverheid. Vlak voor het invallen van de winter werd de stenen molenromp van de Nijverheid volledig opnieuw opgevoegd. Maar een combinatie van lekwater en de strenge vorst tijdens de vorstperiode in december heeft veel schade aan dit nieuwe voegsel veroorzaakt. Uit sommige voegen kan het voegsel met de vinger als zand weggeveegd worden. Vooral het voegwerk boven aan de molenromp, daar waar regenwater vanaf de kap op de molenromp druppelt, heeft veel van de combinatie vocht en vorst te lijden gehad. Volgens deskundigen moet een deel van het voegsel opnieuw worden uitgekapt en vervangen.

Dat zal een nieuwe vertraging in de voortgang van de werkzaamheden tot gevolg hebben. De vrees bestaat dat door deze nieuwe tegenvaller de steigers, die al bijna een vol jaar rond de Nijverheid staat, ook de komende weken en maanden nog moeten blijven staan. Al die tijd kan ook binnen in de molen niet begonnen worden met de opknapbeurt aan het binnenwerk van de molen.

Bij de Sint Annamolen in Tungelroy die ook opnieuw is opgevoegd doen de problemen met het nieuwe voegwerk als gevolg van de stenge vorst zich niet of in veel mindere mate voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.