Malen op de Sint Jansmolen

Zes vrijwillige molenaars die door instructeur Jacq Nijs momenteel worden opgeleid tot vrijwillige molenaar hebben zaterdagmorgen volop kunnen malen op de Sint Jansmolen in Stramproy.

Het was voor het eerst sedert de Sint Jansmolen in 2008 en 2009 ingrijpend door de Weerter molenbouwers Adriaens Molenbouw Weert bv is gerestaureerd, dat er op deze standerdmolen weer enkele zakken graan werden gemalen. Twee weken geleden hadden de molenaars in opleiding ook al instructie gekregen over het billen, het scherpen, van de maalstenen.

Zaterdagmorgen kregen de molenaars die momenteel de opleiding tot vrijwillige molenaar volgen eerst uitvoerig uitleg over de eeuwenoude Sint Jansmolen en over de maalstoel in deze standerdmolen.
Vervolgens werden de eerste zakken graan naar boven getakeld waarna langzaam met het malen van het graan begonnen kon worden.
Dat gebeurde allemaal onder het toeziend oog van instructeur Jacq Nijs, die zelf als beroepsmolenaar jarenlang op de molen van Nijs, molen De Nijverheid, gemalen heeft en van vrijwillige molenaar Math Beeren, de vaste vrijwillig molenaar van de Sint Jansmolen.

Ook een delegatie van het bestuur van de Molenstichting Weerterland kwam bij deze gelegenheid een kijkje nemen en volgde een deel van de ochtend de les van Jacq Nijs en de verrichtingen van de in opleiding zijnde molenaars.

Molenstichting Weerterland wil de komende tijd extra aandacht besteden aan de opleiding tot vrijwillig molenaar en aan het werven van extra vrijwilligers die deze opleiding die zo’n twee jaar vergt willen volgen. Voor de molenstichting Weerterland is het van groot belang om over voldoende vrijwillige molenaars die in het bezit zijn van de landelijk erkende Gildebrief te kunnen beschikken. Om de 4 windmolens die sedert 1 januari van dit jaar officieel onder het beheer van de Molenstichting Weerterland vallen, regelmatig te kunnen laten draaien, moet de Molenstichting minimaal 8 vrijwillige molenaars hebben. 

Zelf wil de Molenstichting echter het aantal vrijwillige molenaars verder opvoeren. Dan kunnen ook particuliere moleneigenaren een beroep op de vrijwillige molenaars van de Molenstichting doen zodat ook de particuliere molens in Weert in de toekomst weer regelmatig draaien.
Doelstelling van de Molenstichting is dat iedere Weerter molen maandelijks minimaal acht uur draait.
De inkomsten voor de Molenstichting van de actie Vriend van de Weerter Molens wordt helemaal aan de vrijwillige molenaars besteed. Wilt u meer over de actie Vriend van de Molens in het Weerterland weten, kijk dan eens op de molenwebsite http://www.molensinweert.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.