Controle van blusmiddelen op de molens

Brandbeveiliging Ansul heeft vrijdag de brandblusmiddelen op de vier molens die door de Molenstichting Weerterland beheerd worden, gecontroleerd.

In de vier molens staat op iedere verdieping of zolder een poederbrandblusser om in geval van een beginnend brandje onmiddellijk te kunnen reageren. Deze brandblussers worden jaarlijks op het storingvrij functioneren gecontroleerd.
Bovendien krijgen de brandblussers tijdens deze controle ook een onderhoudsbeurt.
Bij de controle van de blusmiddelen op de Sint Jansmolen werd vastgesteld dat er één blusser ontbreekt. Die blijkt vorig jaar te zijn weggenomen toen er een aantal dagen jongeren rond de molen hebben rondgehangen. Deze brandblusser wordt nu vervangen.
Ook moet een CO2 blusser die nog altijd op de Sint Jansmolen aanwezig is volgend jaar door een poederblusser vervangen worden omdat CO2 blussers niet langer als geschikte blusmiddel worden aangemerkt.

De controle van de blusmiddelen is voor de Molenstichting Weerterland aanleiding om de komende tijd eens wat nadrukkelijker naar de situatie met betrekking tot de brandveiligheid en de algehele veiligheid op de molens te kijken. Bij iedere molen wil de molenstichting in kaart brengen welke blusmiddelen er waar op de molen te vinden zijn en welke openbare blusvoorzieningen (brandkranen of open water) er in de omgeving van de molens zijn.

Ook lijkt het de Molenstichting zinvol om een brand- en veiligheidsoefening op een van de molens te gaan houden. Daarvoor zal contact met de regionale brandweer in het district Weert opgenomen worden.  Bij zo’n oefening verdient ook het aspect van het evacueren van gewonden uit een molen met smalle en steile trappen de nodige aandacht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.