Zilveren Molenwiekje voor Pierre Beenders

Beenders en molenwiek Het Zilveren Molenwiekje, de door goudsmid atelier Diana van der Linden ontworpen zilveren draagspeld van Molenstichting Weerterland is maandagavond uitgereikt aan Weertenaar Pierre Beenders.  De speld werd uitgereikt bij gelegenheid van het naamfeest van Victor van Marseille, de patroon van de korenmolenaars. Molenstichting Weerterland eert met deze draagspeld jaarlijks iemand met veel verdiensten voor het beheer en behoud van de Weerter molens. Eerder ontvingen Frits Weerts, Mevrouw Joke Jongeling-Rooth en Jo Beliën de Zilveren Molenwiek al. Pierre Beenders stond bij Molenstichting Weerterland mede aan de basis van het formeren van een groep molengastvrouwen en gastheren. Hij is minstens twee ochtenden of middagen in de week op de verschillende door de Weerter molenstichting beheerde windmolens actief als gastheer en molengist. Daarnaast coördineert hij samen met het bestuur de inzet van de gastheren en gastvrouwen, verzorgt hij mede de introductie, interne opleiding en begeleiding van nieuwe gastheren en gastvrouwen en toont hij ook zo zijn grote betrokkenheid bij de Weerter molens. Bovendien is de altijd vriendelijke en goedlachse Pierre Beenders ook een vertrouwd aanspreekpunt voor veel vrijwilligers die binnen de molenstichting actief zijn.  

Vastleggen in volledig scherm 22-7-2014 205711.bmp

 

Voor graanmolenaars is 21 juli internationaal een feestelijke dag. Het is de naamdag van Sint Victor van Marseille. Sint Victor is de patroonheilige van de graanmolenaars.  Victor was een Romeins officier die werd als Christen anderen oproep het Christelijk geloof uit te dragen. Hij werd daarvoor op 21 juli 290 door Euticius ter dood veroordeeld door middel van verbrijzeling tussen twee molenstenen in een rosmolen. De legende wil, dat er bij de terechtstelling een groot wonder geschiedde: het lichaam van Sint Victor doet de molenstenen breken. Uiteindelijk zou hij zijn onthoofd. Na zijn dood stalen de christenen uit Marseille het lichaam van Victor en begroeven het in een grot. Bij de grot waarin zijn stoffelijke resten werden bewaard, vonden later enkele wonderen plaats. Zijn relikwieën zijn overgebracht naar de abdij Saint-Victor in Marseille. Tegenwoordig worden ze bewaard in de Église Saint-Nicolas-du-Chardonnet. In België, Frankrijk en Duitsland wordt 21 juli door molenaars op brede schaal gevierd. Nederland kent deze traditie in veel mindere mate, enkel op beperkte schaal in het Zuiden. Molenstichting Weerterland staat wel jaarlijks bij 21 juli stil.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.