Afspraken over de molenbiotoop

Het convenant molenbiotoop, waarbij de gemeente Weert, de Limburgse Molenstichting en de Molenstichting Weerterland afspraken hebben gemaakt over de bescherming van de biotopen rond de windmolens en de watermolen, bestaat nu een jaar.
Gemeente en molenstichting hebben er dus ervaring mee op kunnen doen.

De afgelopen twaalf maanden zijn er vier bouwplannen ter beoordeling aan de molenstichting voorgelegd. Die hadden betrekking op bouwplannen binnen het werkingsgebied van de biotoop van de Antoniousmolen van Laar (één plan), de Wilhelmus-Hubertusmolen (2 plannen) en de Odamolen (een plan).
In 3 procedures kreeg de Molentichting Weerterland het onprettige gevoel dat men in een te laat stadium bij de procedure betrokken was. We werden met al bijna kant en klare bouwplannen gecontronteerd.

De Molenstichting Weerterland gaat het Weerter gemeentebestuur hierop attenderen. We vinden dat een discussie over een bouwplan in relatie tot de molenbiotoop in een veel vroeger stadium gevoerd moet worden ! Niet als er al kant en klare bouwtekeningen die zelfs de Welstandcommissie al zijn gepasseerd, op tafel liggen. De molenbiotoop moet tersprake komen direct bij de eerste gesprekken over een mogelijk bouwplan, net als dat ook geldt voor bv een schone grond verklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.