Monumentenwacht brengt molenbiotopen in kaart

Monumentenwacht Limburg is bezig met een inventarisatie van Molenbiotopen in de provincie Limburg. De uitkomsten van deze inventarisatie worden tegen het eind van het jaar verwacht.
De gegevens komen daarna beschikbaar voor de Limburgse molengemeenten en voor eigenaren en beheerders van molens.

De molenbiotoop is een gebied binnen een straal van 500 meter rond een windmolen of het bovenstroomse deel van een waterloop die een watermolen van water voorziet. Binnen de biotoop mogen geen belemmeringen worden opgericht die de windvang of watertoevoer voor de molen bemoeilijken of zelf verhinderen. Molenstichting Weerterland heeft vorig jaar december met de gemeente Weert een convenant afgesloten over de biotopen. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de bescherming en waar mogelijk verbetering van de molenbiotopen rond de acht windmolens en de ene watermolen binnen de gemeente Weert. Daarmee heeft de gemeente Weert landelijk een voortrekkersrol.

Als uitvloeisel van dit convenant worden binnenkort in Swartbroek al enkele hoogopengaande bomen rond molen De Hoop gerooid. Ook zullen binnenkort bomen bij de Sint Annamolen in Keent verdwijnen. Bovendien wordt de Molenstichting Weerterland door de gemeente Weert, telkens wanneer bouwactiviteiten binnen de werkingssfeer van de molenbiotoop worden gepland, vooraf geraadpleegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.