Weert koopt zilveren molen

Museumconservator John van Cauteren meldde mij vol trots dat hij voor het Weerter gemeentemuseum Jacob van Horne een zilveren molen heeft aangekocht.  Deze zilveren stellingmolen staat ook al in het museum aan de Markt in een vitrine bij de informatiebalie.

De molen is in 1931 geschonken aan de NV Meelfabriek ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum door Noury & Van der Lande uit Deventer.

De familie Van der Lande bezat in het begin van de 19e eeuw een windmolen in Deventer waarvan dit zilveren model een afbeelding is. Uit de exploitatie van deze korenmolen is later de meelfabriek Noury & van der Lande te Deventer, die uitgroeide tot een voedings- en chemieconcern, ontstaan. Dit concern stond later weer aan de basis van het AKZO-concern.
Noury & van der Lande ontwikkelde een chemisch produkt om tarwebloem te oxideren om zo tot een wittere tarwebloem met beter bakresultaat te komen.

Meelfabriek Gebroeders van de Venne was een zeer goede klant van deze firma en de directieleden kenden elkaar persoonlijk.

Daarom zal deze zilveren molen ook wel geschonken zijn bij het zilveren jubileum van de “maelmuuële” in 1931.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.