Limburgs Dierbaar Oord

Dagblad de Limburger is een zoektocht gestart naar Limburg meest Dierbare Oord.
Jacques van de Winkel heeft de Sint Jansmolen  in Stramproy voorgedragen. Zijn motivatie kunnen jullie hieronder lezen. Ga naar de site van De Limburger (pagina 76-80) en stem op ons Dierbaar Oord.

“De molen die, ondanks het feit dat ik er reeds vóór meer dan 65 jaar terug bij ben weggegaan, telkens als ik bij hem in de buurt kom en ik opeens weer zijn wieken boven de omgeving uit zie steken, een heleboel herinneringen door mijn hoofd doet gaan.

De molen waarop ik mijn hele vroege jeugd heb doorgebracht en waar over mijn toekomst, die zich ver weg van de molen zou afspelen, werd beslist.


De molen waar ik, op de molenberg, op 10 mei 1940 ’s morgens zeer vroeg de eerste Duitse soldaat ontmoette die zei dat hij mij wilde doodschieten. Gelukkig dat dat slechts bluf bleek te zijn.


De molen waar ik mijn eerste darts-spelletjes leerde spelen, met de Engelse militairen die in de herfst van 1944, wachtende op de oversteek van de Maas, in het magazijn hun onderdak gevonden hadden. De thee, waarvan ik, tot dan toe, het bestaan niet eens kende en die meestal uit grote witgeëmailleerde mokken (ik had er mijn eigen mok) gedronken werd, was er zo sterk dat het roerlepeltje er, bij wijze van spreken, rechtop in bleef staan. Gelukkig werd er heel wat melk en suiker ingedaan.

De molen waar ik dikwijls geholpen heb om hem in de vreugd en een enkele keer in de rouw te zetten.


De molen waar de boeren uit het dorp, met paard en kar en soms met de kruiwagen, hun granen naar toe kwamen brengen en er hun meel voor hun dagelijks brood en voor veevoeder weer terug kwamen halen.


De molen waar de laatste dorpsnieuwtjes en –roddels uitgewisseld werden.

De molen die mijn 100 jarige bedlegerige moeder de vraag deed stellen, toen ik tegen haar zei dat ik even weg wilde om een foto van de molen te nemen : ”heb je nu nog niet genoeg foto’s van de molen”? Nee ook nu nog heb ik niet genoeg foto’s van de molen.


De molen die ik in het Limburgs als vrouwelijk en in het Nederlands als mannelijk moet vervoegen, die molen is: Mijn Limburgs Dierbaar Oord. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.