Molensonnet voor Sint Jansmolen bij start Nationale Molendag

Het officiële stSint Jansmolenartsein voor Nationale Molendag in Weert wordt komende zaterdagmorgen 10 mei om 09.30 uur in Stramproy gelost bij molen Sint Jan aan de Molenweg. Daar zal auteur en dan inmiddels ook officieel Weerter wethouder voor zorg en WMO, Paul Sterk, het sonnet dat hij voor de Sint Jansmolen schreef, “Standplaats Stramproy”, voordragen. Aansluitend wordt het sonnet ook officieel onthuld.

De Sint Jansmolen is een houten standerdmolen die in 1783 werd gebouwd en die in 1803 naar zijn huidige standplaats aan de Molenweg werd verplaatst. De oudste schriftelijke verwijzingen naar het bestaan van deze molen gaan zelfs terug tot 1571.

Molenstichting Weerterland en Paul Sterk startten in 2012 het project Poëzie voor de Molens. Auteur Paul Sterk schreef voor alle nog bestaande molens binnen de gemeente Weert een molengedicht. Bij dit project werden ook enkele schoolklassen, jeugdgroepen, beeldend kunstenaars en muzikanten betrokken. De schoolkinderen schreven, op basis van het molensonnet, zelf ook molengedichten en de beeldend kunstenaars gebruikten de sonnetten als basis voor een molenkunstwerk.

Lokale en regionale zangers en zangeressen werden gevraagd de sonnetten op muziek te zetten en uit te voeren. De sonnetten hangen inmiddels bij de Sint Annamolen van Keent, Sint Annamolen in Tungelroy, de Boonesmolen (op het perron van het NS Station in Weert) en bij molen De Nijverheid in Stramproy. Het sonnet voor de Sint Jansmolen is het 5e sonnet dat bij een van de Weerter molens komt te hangen.

Later dit jaar wordt ook nog een sonnet voor de acht verdwenen stadsmolens van Weert gepresenteerd tijdens de onthulling van de kollergang van de ros-oliemolen van Kampers die tot het midden van de vorige eeuw aan de Beekpoort te vinden was. Ook komen er binnen afzienbare tijd sonnetten van de hand van Paul Sterk voor molen Wilhelmus-Hubertus in Weert en molen De Hoop in Swartbroek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.