Wilhelmus Hubertus tijdelijk zonder kap

De restauratie van de monumentale Wilhelmus Hubertusmolen (1904) langs de Eindhovenseweg in Weert is in volle gang. De molen is eigendom van Rolf-sr Zincken en Ton Nouwen. De molen wordt weer draaivaardig gemaakt. Daarnaast krijgt de molen een woonfunctie en wordt beneden in gebruik genomen als expositiecentrum en accommodatie voor ontvangsten, bedrijfspresentaties en kleinere festiviteiten. Na de restauratie zullen twee aan Molenstichting Weerterlandverbonden vrijwillige molenaars, Frans Deben en Frank Oosterhuis, op de molen gaan draaien.

Afbeelding

De molenkap hangt in de takels

Dinsdag 21 januari werden de beide bijna 26.70 meter lange roeden uit 1994 van Derckx verwijderd en de ruim 12.000 kilo zware kap van de molenromp getakeld. Tijdelijk verwijderen van de kap is noodzakelijk omdat de band waarop het Engels kruiwerk ligt in zeer slechte staat verkeert. Ook zijn er ter hoogte van de kap aanpassingen aan het kruiwerk noodzakelijk en moet de kap zelf ook danig opgeknapt worden. Bovendien keert na bijna 15 jaar ook de staart terug. De restauratie van de molen gebeurt door het Weerter molenmakersbedrijf Adriaens Molenbouw Weert B.V. Het karwei moet media 2014 zijn geklaard. De restauratie van deze molen is mogelijk gemaakt mede door subsidies van onder meer de Provincie Limbuirg, gemeente Weert en Vereniging De Hollandsche Molen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.