Start veiligheidsbeleid voor de molens

AfbeeldingVandaag maken we, na een periode van voorbereiding, een daadwerkelijk begin met de invoering van de RI+E’s, de Risico Inventarisatie en Evaluatie voor onze molens.

We starten met de inventarisatie bij de Sint Jansmolen in Stramproy. Dat betekent dat we het dagelijks gebruik en beheer van de molen met alle processen die daar bij horen nauwgezet in kaart brengen en beoordelen op de mogelijke veiligheidsrisico’s. Daarna volgen de komende weken soortgelijk inventarisaties bij de andere door Molenstichting Weerterland beheerde molens en op De Hoop van Swartbroek.

Projectproeg RI+E bespreekt de veiligheidssituatie op de Sint Jansmolen in Stramproy

Projectproeg RI+E bespreekt de veiligheidssituatie op de Sint Jansmolen in Stramproy

Na de fase van de inventarisatie, het nauwgezet in kaart brengen van de veiligheidsrisico’s verbonden aan het bedienen, beheren en exploiteren van de molen, volgt de fase van de evaluatie. Hoe gaan we met die veiligheidsrisico’s om? Hoe groot is het risico? En vooral: “Welke technische of organisatorische maatregelen kunnen we treffen en binnen welke termijn, om dit geconstateerde risico te verkleinen of totaal weg te nemen.”

Als volgende fase volgt het opstellen van een concreet plan van aanpak voor iedere afzonderlijke molen. Alle risico’s krijgen een score qua prioriteit. Alle organisatorische maatregelen, alles wat je dus kunt doen door betere werk- en bezoekprocedures te maken, worden daarbij direct ingevoerd. Bouwkundige aanpassingen hebben meer tijd nodig en vereisen dat er geld voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.