Verplaatsing kollergang komt dichterbij

De verplaatsing van de kollergang van de ros-oliemolen die vroeger aan de Beekpoort stond, komt een stap dichterbij. De plannen om de twee maalstenen die nu nog in de tuin van museum De Tiendschuur liggen naar de historische plek aan de Beekpoort terug te brengen, worden donderdag in de commissie cultuurhistorie besproken. Volgende week moet vervolgens het college van B en W een besluit nemen waarna de gemeenteraad aan zet is.

Afbeelding

Een foto uit 1927 van de kollergang aan de Beekpoort

Molenstichting Weerterland heeft vorig jaar het idee geopperd om de kollergang naar zijn historische plek terug te brengen als onderdeel van de totale herinrichting van de openbare ruimte rond de nieuwe Poort van Limburg. Dit idee is nu door de gemeente overgenomen en voor de hele operatie vraagt men van de gemeenteraad een krediet van 17.000 euro. Het is de bedoeling dat de twee maalstenen aan de Penitentenstraat komen te staan. Daar lag de ros-oliemolen die met paarden werd aangedreven. Deze molen heeft tot in de dertiger/veertiger jaren van de vorige eeuw gewerkt. Eind jaren vijftig is de molen gesloopt waarna beide stenen enkele jaren op het terrein van de gemeentelijke gasfabriek langs de Industriekade lagen opgeslagen. Uiteindelijk kwamen de stenen als laatste aandenken aan de 18e eeuwse stadsmolen in de tuin van de Tiendschuur terecht.

Molenstichting Weerterland zal bij de verplaatsing van de kollergang een wandelroute presenteren langs alle verdwenen Weerter stadsmolens. Auteur Paul Sterk schrijft daarnaast een sonnet voor de verdwenen stadsmolens van Weert. Dit sonnet komt bij de kollergang te hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.