Initiatief voor vaste openstelling Broekmolen

Image

We hadden vandaag een overleg met eigenaar Simons van de Broekmolen langs de Aabeek op de Nederlands-Belgische grens in Stramproy. Deze monumentale watermolen is momenteel slechts bij hoge uitzondering te bezoeken en te bezichtigen. De eigenaar wil echter de molen in de toekomst regelmatig, liefst wekelijks op een vaste dag, voor bezoekers gaan openstellen. De Broekmolen is de enige watermolen op het grondgebied van de gemeente Weert die behouden is. De molen dateert in zijn huidige vorm  uit 1738 en is daarmee de oudste authentieke molen van Weert.  De molen wordt aangedreven door een houten onderslagwaterrad met een middellijn van 5.42 meter.  De schoepen zijn 80 cm breed.

Met Molenstichting Weerterland is gesproken over de mogelijkheid om als molenstichting aan een wekelijkse openstelling van de molen mee te helpen. Dat kan doordat de molenstichting een of enkele gastvrouwen/gastheren levert en mogelijk ook een molenaar die voor het bedienen van deze watermolen tijdens de wekelijkse bezoekersdag zorgt.

ImageMolenstichting Weerterland staat in principe erg positief ten opzichte van dit initiatief dat wij graag willen faciliteren. Een wekelijkse openstelling van deze molen zien wij als een zinvolle en waardevolle uitbreiding van de mogelijkheden binnen het Weerterland om molens te bezoeken en bezichtigen. Het wekelijks openstellen van de Broekmolen is dat ook vanuit toeristische en recreatief gezichtspunt bezien, sterk aan te bevelen. Een wekelijkse openstelling vereist echter wel dat de Molenstichting enkele nieuwe vrijwilligers kan interesseren die als gastvrouw/gastheer een dag of dagdeel in de week rondleidingen en bezichtigingen op de Broekmolen willen organiseren en begeleiden.

Wie belangstelling heeft om als gastvrouw/gastheer op de Broekmolen actief te worden, kan met Molenstichting Weerterland (molensinweert@home.nl) contact opnemen. Als molenstichting zorgen wij er voor dat u voor de daadwerkelijke start van dit uitdagende project een opleiding krijgt. Daarnaast komen wij graag in contact met een actieve klusser (houtbewerking) die belangstelling heeft om op deze molen onderhoudswerkzaamheden aan de molen te doen. En ook wie de molen als molenaar wil bedienen kan zich bij de Molenstichting melden. Bedoeling is dat de molen op bezoekersdagen ook zal draaien en zo mogelijk malen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.